Izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome zachytil veľkú časť rakiet vystrelených z Iránu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií

14.04.2024, 14:00
  • Izraelský veľvyslanec na Slovensku Eitan Levon vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Či ho prekvapil nočný raketový adronový útok Iránu na Izrael.
  • Aká bude reakcia Izraela.
  • Či existuje riziko vojny medzi oboma krajinami a či je Izrael pripravený na nový bojový front popri Gaze.

Prekvapil vás nočný dronový a raketový útok Iránu na Izrael? Bola naň izraelská protivzdušná obrana plne pripravená a očakávala túto eskaláciu?

Je pravdou, že Irán v noci zo soboty na nedeľu inicioval tvrdý a bezprecedentný útok, keď na Izrael odpálil stovky rakiet a dronov. A ak sa pýtate, či sme boli prekvapení, rád by som vám pripomenul, že Irán už viac ako 25 rokov otvorene hrozí zničením Izraela.

image

Eitan Levon je veľvyslancom Izraela na Slovensku. FOTO TASR/J. Kotian

Aká bude odpoveď Izraela? Môžeme očakávať razantnú vojenskú reakciu?

Izraelským obranným silám IDF sa v spolupráci s medzinárodnými silami podarilo zachytiť a zastaviť väčšinu odpálených zariadení. Štát Izrael je pripravený na každý scenár, a to tak defenzívny, ako aj útočný. Ublížime každému, kto koná proti nám alebo nás plánuje napadnúť.

image

India na vzostupe. Vlani od Číny prevzala titul najľudnatejšej krajiny, dnes mieri medzi ekonomické veľmoci

Existuje riziko riadnej vojny medzi Izraelom a Iránom?

Odpoviem vám tak, že Irán pokračuje v destabilizácii a ohrozovaní mieru v regióne využívaním svojich zástupcov proti Izraelu a slobodnému svetu.

image

Trump sľubuje stop pomoci Kyjevu, Biden v nej bude pokračovať. Rozdelí Európu a Ameriku vojna na Ukrajine?

Je Izrael pripravený a schopný viesť vojenské ťaženie na dvoch frontoch – v Gaze a Iráne?

Irán robí vyhlásenia a koná s cieľom zničiť štát Izrael. Žiadna krajina na svete by netolerovala opakované hrozby voči svojej existencii. Naďalej robíme všetko pre to, aby sme dosiahli prepustenie 133 rukojemníkov, ktorí sú stále za krutých podmienok zadržiavaní teroristickou organizáciou Hamas. Tá to naďalej odmieta a upevňuje samu seba vo svojich neprimeraných požiadavkách. Popri vojenskom tlaku pokračujú rokovania s cieľom vytvoriť rámec, ktorý umožní prepustenie rukojemníkov.

image

Europoslanec Peksa pre HN: Krajná pravica začína v Európe opäť vystrkovať rožky. Nevťahujme ju do politiky

Očakávate plnú podporu od svojich západných spojencov vrátane Slovenska?

Spojené štáty a ďalší spojenci stoja za Izraelom. Medzinárodné spoločenstvo musí okamžite konať, aby zastavilo Irán a zabránilo mu v pokračovaní jeho teroristických operácií, ktoré ohrozujú Izrael a celý región. Tomuto nebezpečnému režimu, ktorý predstavuje pre svet veľkú hrozbu, nemôžeme dovoliť, aby sa usiloval o vyvinutie jadrových zbraní. Budeme pokračovať v boji na všetkých frontoch, aby sme eliminovali teroristické hrozby pre izraelské obyvateľstvo a aby sa obyvatelia juhu a severu mohli bezpečne vrátiť do svojich domovov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám -37% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-11 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hodí Macron Izrael cez palubu? 02 - Modified: 2023-12-10 19:50:23 - Feat.: 0 - Title: Analýza: Vyhnaní Palestínčania, anektovaná Gaza či zamrznutý konflikt? Vojna má len zlé a ešte horšie scenáre 03 - Modified: 2024-04-14 15:16:25 - Feat.: 0 - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Západu trvalo dlho, kým prehliadol zámery Hitlera. Podobné je to dnes s Hamasom
01 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 02 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-17 17:20:18 - Feat.: - Title: Pri útoku Hizballáhu na Izrael zranili 18 ľudí, vrátane 14 vojakov. Išlo o odvetu za zabitie bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-17 13:29:40 - Feat.: - Title: Izrael sa sám rozhodne, ako zareaguje na iránsky útok, vyhlásil Netanjahu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 00:04