StoryEditor

Poľsko údajne nakupuje plyn od mafiána Mogileviča

06.02.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Poľskú politickú scénu zasiahla aféra s dodávkami plynu. Bývalá ľavicová vláda podpísala v roku 2003 kontrakt na dodávky plynu s maďarskou spoločnosťou Eural Trans Gas a reportéri televízie TVN teraz tvrdia, že firmu ovláda jeden zo šéfov ruského podsvetia Semjon Mogilevič. Ten je známy aktivitami vo viacerých krajinách vrátane Slovenska, kde viedol obchody najmä s ľahkými vykurovacími olejmi.
O tom, kto skutočne kontroluje maďarskú firmu, mohol podľa reportérov relácie TVN Superwizjer vedieť okrem iného vtedajší poľský premiér Leszek Miller. Novinári tvrdia, že maďarská firma získala lukratívnu objednávku vďaka podplácaniu ľudí z vládnych kruhov. Poľská prokuratúra už začala vyšetrovanie.
Kontrakt má podľa opozičných politikov Práva a spravodlivosti (PiS) kľúčový vplyv na energetickú bezpečnosť štátu. Šéf klubu vládnucej strany Občianska platforma (PO) Zbigniew Chlebowski povedal, že túto zmluvu predĺžilo Poľsko o ďalšie dva roky v čase, keď bolo pri moci PiS. Dodal, že o prepojení firmy s mafiou vedel bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński. "To si vôbec nepamätám," povedal Kaczyński novinárom. Mogileviča označovaného za šéfa ruského podsvetia zatkli v Moskve minulý mesiac. Tamojšia prokuratúra mafiánskeho bossa obvinila z daňových únikov. Záujem o neho majú aj Spojené štáty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 03:52