StoryEditor

Vydavateľstvo Elita ostalo na ulici

29.10.2007, 23:00

Vydavateľská spoločnosť Elita, ktorá u nás vydáva ekonomickú literatúru, sa vo vlastníckom spore ocitla na ulici. Spor, ktorý podľa riaditeľa firmy Daniela Vilhelma začal už pred niekoľkými rokmi, dnes znemožňuje činnosť nakladateľstva. Mimo budovy, ktorá má patriť samotnej firme Elita, ostalo aj jej 20 zamestnancov.
Spor spoločnosti má pritom vychádzať z vnútorných radov firmy a bratislavského podniku sa začal bytostne týkať pred zhruba štyrmi mesiacmi. Spoločníci firmy totiž obvinili jej vedenie z nečinnosti a neplatenia nájomného za priestory spoločnosti, ktoré malo presiahnuť 2,7 milióna korún.
Jej pôvodne majoritný majiteľ Daniel Vilhelm však odkazuje na fakt, že všetky nájmy má firma zaplatené a zo strany spoločníkov ide o nútený tlak a vydieranie. "Ocitli sme sa v situácii, keď sa o nás rozširujú nepravdivé informácie," tvrdí Vilhelm.
Dodáva, že tlak sa začína premietať aj do samotného fungovania spoločnosti. "Bol nám zrušený prístup k serverom firmy, odpojená dodávka elektriny, vymenené bezpečnostné zámky," vysvetľuje Vilhelm. "Nedá sa predsa pracovať pod svetlom bateriek," dodáva František Peniaško, advokát Elity.
Spor o nájomné má však "byť len zámienkou, ako spoločnosť Elita očierniť". Za sporom majú stáť bývalí a právne zrejme aj terajší spoločníci firmy, ktorá počas svojho fungovania pristúpila k akcionárskej dohode s predstaviteľmi spoločnosti 1. Slovenský knižný obchod. Tá si ešte v pozícii odberateľa ekonomickej literatúry mala vytvoriť voči Elite dlhy, ktoré mala zrušiť vzájomná akcionárska dohoda a jej následná privatizácia spoločnosťou Elita.
Vilhelm sa však nikdy nedostal k úplnému kontrolovaniu podniku a dnes má stáť pred zamknutými dverami svojho podniku. "Za účelom vysvetlenia mojej pozície vo firme som požadoval nahliadnuť do účtovníctva a zmluvnej základne akciovej spoločnosti," povedal pre HN Vilhelm.
Dodal, "že nahliadnuť do účtovnej a právnej dokumentácie nemám právo a pokiaľ chcem získať nejaké informácie, tak sa mám obrátiť na Centrálny register cenných papierov v Bratislave. Pre istotu ma ešte odvolali z funkcie podpredsedu predstavenstva", uzatvára.
Vyjadrenie tichých spoločníkov, ktorých Vilhelm pre nedokončené právne jednanie odmietol spresniť, sa nám do uzávierky nepodarilo získať.
V spornej veci Elita podnikla aj kroky smerom k súdom a polícii už pred niekoľkými mesiacmi, ale definitívneho právneho riešenia sa zatiaľ nedočkala. Nateraz vydavateľstvo podľa Vilhelma "ostáva neschopné plniť záväzky vyplývajúce z obchodných vzťahov a nemôže zabezpečiť prácu svojim zamestnancom".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:43