StoryEditor

Kia už testuje výrobné linky

12.06.2006, 00:00

Kia v Žiline v piatok oficiálne spustila skúšobnú výrobu áut. Do konca roka, kým začne vyrábať sériovo, bude zlaďovať výrobné technológie, zariadenia a vyškolia zamestnancov.
"Vo výrobe využívame najmodernejšie technológie. Napríklad pri automatizovanom zváraní v karosárni máme 310 robotov. Nový model auta, ktorý budeme v závode vyrábať, je špeciálne navrhnutý pre európskych zákazníkov. Čakáme, že bude silným vyzývateľom na tomto trhu," povedal prezident automobilky In--Kyu Bae.
V žilinskom závode v súčasnosti pracuje 1 200 ľudí, prevažne zo severného Slovenska. Podľa hovorcu slovenskej vetvy koncernu Dušana Dvořáka spoločnosť zo sociálneho fondu prispieva zamestnancom na dopravu. Spolupracuje s dopravcami, aby zabezpečili vhodné spojenia do automobilky.
V súčasnosti začína nábor na druhú zmenu, do ktorej Kia prijme sedemsto ľudí a do konca roka bude mať dvetisíc zamestnancov. Podľa informácií z oddelenia ľudských zdrojov automobilka hľadá ľudí so strojníckym alebo technickým vzdelaním. Privíta záujemcov so stredným technickým alebo odborným vzdelaním.
Kia so svojimi desiatimi kórejskými dodávateľmi komponentov vytvorí na Slovensku asi desaťtisíc pracovných miest. Automobilka investuje do svojho prvého závodu v Európe približne miliardu eur. V roku 2009 chce Kia v Žiline vyrobiť tristotisíc áut a motorov a zamestnávať tritisíc ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 16:26