StoryEditor

Zastavme buldozéry dejín

19.09.2007, 00:00

"Problém moci je večný a je ľahostajné, či ju ľudia obracajú rýľom alebo buldozérom," takto nadčasovo sa vyjadril Raymond Aron, francúzsky sociológ a publicista, o zneuctievaní a pokorovaní politických dejín v záujme moci. Nuž, a tak aj naše dejiny často obracajú, najmä verbálne, historickí analfabeti. A ak sa niekto ozve, že sú to úvahy zo suterénu, preplieskajú vás tí -- vraj roduverní -- hlupáci. Dnes na Slovensku často počuť viac o tom, že existenciu Slovákov možno podchytiť až v novoveku, o tom, že so svätým Štefanom nemajú Sloveni -- starí Slováci nič spoločné a že civilizáciu do strednej Európy našim predkom priniesli až Uhri -- starí Maďari. Polopravdy a nepravdy sú importované do hláv mladej generácie.
Toto sú len dôsledky historického i národného vyprázdnenia. O príčinách sa dnes už nehovorí a nepíše. Sú však celkom prozaické: je to absencia kvalitného vzdelávania, podceňovania histórie a výchovy k občianstvu. Je to už hrozivý stav prehlbujúcej sa duchovnej kaverny, ktorý nemožno kozmeticky liečiť, iba radikálne odstrániť. Avšak ako, keď zaznievajú kuvičie hlasy o znižovaní počtu historických, literárnych, sociologických či politologických programov na vysokých školách, a to na základe kritérií ich uplatnenia v praxi. Namiesto toho, aby sme vytvorili kvalitné a efektívne prostredie pre budúcu zmenu vnímania významu a prepojenosti historického poznania do zdravého rozvoja národného vedomia. Samozrejme, už bez terajšieho šírenia historických nezmyslov a hlúpostí.

Dušan Čaplovič, podpredseda vlády SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 08:38