ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Poľnohospodári a potravinári zásadne odmietajú zavedenie dane zo sladených nápojov

13.05.2024, 15:34
Autor:
TASRTASR

Na základe skúseností z iných krajín komora nepredpokladá pozitívny vplyv na zníženie obezity a zlepšenie životného štýlu obyvateľstva.

Zdanenie sladených nealkoholických nápojov je čisto politické zadanie, ktorým sa má zvýšiť príjem do štátneho rozpočtu. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora preto prijatie zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojoch ako celku zásadne odmieta.

Pozitívne však hodnotí fakt, že daň sa nebude vzťahovať na ochutené mlieka a jogurtové nápoje. Na základe skúseností z iných krajín komora nepredpokladá pozitívny vplyv na zníženie obezity a zlepšenie životného štýlu obyvateľstva. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa komory, v reakcii na pripravovanú daň zo sladených nápojov.

Zdôraznila, že komora so zavedením dane zo sladených nealkoholických nápojov zásadne nesúhlasí. Tvrdenie, že navrhovaná daň je efektívnym nástrojom, ktorý je overený praxou viacerých krajín OECD na motiváciu spotrebiteľov k zdravšiemu životu, považuje komora za nesprávne a dátami nepodložené tvrdenie.

image

Rezort financií vyšiel podnikateľom v ústrety. Viaceré výrobky sa vypustia z dane zo sladených nápojov

Poznamenala, že podľa informácií z Maďarska, Belgicka, Francúzska a Fínska, ktoré zaviedli obdobnú daň v rokoch 2010 až 2012, nie je možné vyvodiť jednoznačný záver o jej efektívnosti na zdravší spôsob života spotrebiteľov. Miera nadváhy oproti priemeru EÚ klesla totiž len v jednej z týchto krajín. Napríklad Nórsko daň zo sladených nápojov zrušilo v roku 2021 z dôvodu neefektívnosti a rozšírenia cezhraničného nakupovania vo Švédsku.

Zo žiadnych dostupných dát podľa Holéciovej nevyplýva, že by Slovensko patrilo ku krajinám s nadmernou spotrebou sladených nápojov. Práve naopak, ich spotreba podľa Štatistického úradu medzi rokmi 2010 až 2022 klesla o 33 percent a zároveň spotreba neochutených a nesladených nápojov stúpla od roku 2009 do roku 2022 o 51,5 percenta.

"Zavedenie takéhoto typu dane je v krajinách, ktoré sú sebestačné v produkcii cukru (napríklad SR), kontraproduktívne a deje sa v podstate takmer iba v krajinách deficitných z pohľadu produkcie cukru. Toto opatrenie má totiž najväčší dosah práve na výrobcov cukru bez ich možnosti ovplyvniť vývoj znižujúceho sa dopytu po ich produkte," uviedol predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár.

Poznamenala, že Ministerstvo financií svoj pôvodný zámer daňovo zaťažiť aj ochutené mlieka a jogurtové nápoje po silných odborných argumentoch slovenských mliekarov nakoniec zmenilo. Mliečne ochutené výrobky zo zákona vyňalo, čo únia potravinárov a aj komora privítali.

image

Ceny cukru sa prudko otočili. Slovenskí obchodníci hlásia: Z tovaru sa stáva ťahák tejto sezóny

"Zastávame názor, že ak predkladateľ zákona chce, aby sa najohrozenejšie skupiny obyvateľov stravovali zdravo, tak nie je správne zvyšovať daň na mlieko a mliečne výrobky, ktoré patria medzi základné potraviny. Som rád, že si to na ministerstve financií uvedomili," zhodnotil Marián Šolty, podpredseda komory a zároveň prezident Slovenského mliekarenského zväzu.

Holéciová pripomenula, že komora v rámci medzirezortného pripomienkového konania vzniesla zásadnú pripomienku k zákonu ako celku. Okrem toho nesúhlasila napríklad ani so zavedením dane na ochutené nealkoholické pivo a radlery. Konzumácia takýchto nápojov je celosvetovým trendom zameraným na znižovanie konzumácie alkoholu a propagáciu zdravšieho životného štýlu, a to aj v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie.

Dodala, že pivovarnícko-sladovnícky sektor investoval desiatky miliónov eur do diverzifikácie výroby s cieľom zabezpečiť alternatívu alkoholických nápojov vo forme nealkoholických pív a radlerov. Produkcia nealkoholického piva a radlerov dosahuje takmer štvrtinu produkcie piva na Slovensku.

01 - Modified: 2024-05-09 09:30:46 - Feat.: 1 - Title: Koalícia varovanie expertov nevypočula. Budeme sa držať európskych, nie našich pravidiel, rozhodli poslanci 02 - Modified: 2024-05-06 12:06:51 - Feat.: 1 - Title: Nejde im o zdravie ľudí, iba o peniaze. SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov 03 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: 1 - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 04 - Modified: 2024-04-19 11:20:58 - Feat.: 1 - Title: Nealko nápoje s pridaným cukrom budú podliehať novej dani. Návrh je v pripomienkovom konaní
01 - Modified: 2024-05-23 08:57:38 - Feat.: - Title: Z Programu rozvoja vidieka treba tento rok vyčerpať ešte 400 miliónov eur, vraví Raši 02 - Modified: 2024-05-22 12:03:35 - Feat.: - Title: Možnosť požadovať predčasné splatenie úveru má mať nové pravidlá. Návrh odobrila vláda 03 - Modified: 2024-05-22 11:49:16 - Feat.: - Title: Faktúry sú na stole. Rezort dopravy rozbehol čerpanie prvých 677 miliónov eur z Programu Slovensko 04 - Modified: 2024-05-22 11:41:08 - Feat.: - Title: Najnovšie sa budú zdaňovať aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška, rozhodla vláda 05 - Modified: 2024-05-22 11:18:39 - Feat.: - Title: Biely jed, čo prináša sto miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. máj 2024 20:11