StoryEditor

Akciová kríza zabrzdila dôchodky

22.10.2007, 00:00
Raketový rast vyvážených a rastových dôchodkových fondov sa mierne spomalil. Od polovice októbra minulého roku až do týchto dní si účty sporiteľov v závislosti od dôchodkovej spoločnosti prilepšili o 4,3 až 6,2 percenta.
V článku je graf

Posledné štatistiky Národnej banky Slovenska porovnávajúce polrok 2007 s rovnakým obdobím minulého roku pritom hovoria až o 5,3- až 8,8-percentnom zhodnotení týchto dvoch produktov. Medziročná inflácia k júnu tohto roka pritom bola na úrovni 1,5 percenta. "Zapríčinil to letný pokles akciových trhov, ktorý vyvolala americká hypotekárna kríza," povedal analytik Allianz-Slovenskej DSS Mário Blaščák.
Z dlhodobého hľadiska však posilňovanie podielu akcií vo fondoch sporiacim účtom prospel. Napriek miernemu poklesu za posledný kvartál je totiž rast výkonnosti za posledný rok vyšší, ako tomu bolo rok predtým. Príčinou je najmä zvyšovanie podielu akcií.
Dlhopisy sa držia
Spomalenie sa najmenej dotklo konzervatívnych fondov, ktoré môžu investovať len do dlhopisov a nástrojov peňažného trhu. "Kolísanie hodnoty dôchodkových jednotiek súvisí s tým, ako sa darí jednotlivým typom aktív," hovorí Mário Blaščák. Výkyvy akciových trhov sa ich preto netýkajú. Ich prepad napríklad nastal v období rokov 2005 až 2006, keď došlo k zvyšovaniu úrokových sadzieb. Za posledný rok narástli konzervatívne fondy zhruba o štyri percentá. Najvyšší - štvorpercentný nárast zaznamenal v tomto segmente práve Allianz.
Na špici stojí stále Aegon
Najúspešnejším správcom rastových a vyvážených fondov je aj naďalej Aegon. Pri oboch kategóriách ho nasleduje VÚB Generali a Axa. Na chvoste zostávajú ING a ČSOB. "Výkonnosti jednotlivých spoločností sú veľmi podobné a volatilita nie je výrazná, lebo správcovské firmy majú podobné investičné stratégie," povedal Blaščák.

Dôchodková jednotka
Dôchodková jednotka je "virtuálna" mena, v ktorej sa vedie dôchodkový účet. Pri štarte druhého piliera bola jedna dôchodková jednotka rovná jednej korune. Postupným zhodnocovaním úspor sa jej hodnota zvyšuje, čo vyjadruje mieru zhodnotenia vkladov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 22:01