StoryEditor

Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom

16.04.2024, 00:00

Pre ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí cestujú v rámci Európskej únie, prichádza veľká pozitívna zmena. Nový Európsky preukaz osôb so zdravotným postihnutím a vylepšený Európsky parkovací preukaz.

„Ľudia so zdravotným postihnutím mali doteraz pri cestovaní v rámci krajín EÚ veľké bariéry. Stávalo sa, že im jednotlivé členské krajiny veľakrát nepriznávali zľavy a benefity, ktoré požívali ich občania napr. v oblasti dopravy, športu, kultúry,“ opísala potrebu jednotného celoeurópskemu preukazu poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. K legislatíve bola za parlament hlavnou spravodajkyňou, na jej text a rýchle prijatie mala teda pri rokovaniach významný vplyv.

Čo krajina, to iné pravidlá

Dušana Blašková pochádza z Bratislavy a je nevidiaca. Z novinky, ktorá prichádza z Bruselu, sa veľmi teší. Hovorí, že doteraz ju komplikácie s uznávaním jej slovenského preukazu ZŤP odrádzali od turizmu alebo krátkodobých pobytov v zahraničí. „Keď si predstavím 27 krajín, v ktorých by som sa mala orientovať, hoci len na krátku návštevu, bola som vydesená,“ hovorí.

„V Rakúsku to majú oveľa lepšie vyriešené, čo sa týka bezbariérovosti, aj uznávania preukazu. Keď som tam išiel a ukázal som slovenský preukaz, nebol s tým problém. V Česku už áno. Chcel som ísť na kultúrnu akciu, pýtal som sa, či mi uznajú slovenský preukaz, odpoveď bola nie,“ opísal svoju skúsenosť Adam Burianek z Organizácie muskulárnych dystrofikov.

Cieľom novej legislatívy EÚ, ktorá zavádza celoeurópsky preukaz pre ľudí so zdravotným postihnutím a vylepšuje ich európsku parkovaciu kartu bolo vyriešiť práve tieto situácie.

image
Renew Europe

Všetky informácie na jednom mieste

Lucia Ďuriš Nicholsonová hovorí, že informácie o pravidlách a podmienkach pre žiadateľov o kartu by mali byť dostupné v prístupných formátoch vrátane národných posunkových jazykov, Braillovho písma a v ľahko zrozumiteľnom jazyku.

Dôležité je, že oba európske preukazy budú mať fyzickú aj digitálnu podobu s potrebnými zabezpečovacími prvkami. Nepríjemné situácie s odtiahnutým autom alebo pokutou za parkovanie či nesprávny lístok na dopravu, by mali byť minulosťou. Držitelia nových európskych preukazov budú mať rovnaké výhody spojené so štatútom zdravotne postihnutej osoby aké platia aj pre rezidentov a občanov v členskom štáte, do ktorého vycestujú.

Konečne bude platiť to, čo je v zmluvách EÚ

„Táto smernica nielen uľahčí cestovanie, ale konečne premení na realitu zmluvný záväzok EÚ o voľnom pohybe pre všetkých Európanov,“ hovorí Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Slovenská europoslankyňa viedla za Európsky parlament všetky dôležité rokovania o konečnej podobe textu. Spolu s europoslancom Jozefom Mihálom a frakciou Renew Europe preto zorganizovala odborné konferencie v Bratislave a v Košiciach, kde vysvetlila detaily legislatívy dvom stovkám zástupcov strešných organizácií ľudí so zdravotným postihnutím, ale aj zástupcom ministerstiev a úradov.

„Veľmi sa teším, že v EÚ všetci za rokovacím stolom pochopili, aký veľký význam má táto smernica, preto sa schválila rekordne rýchlo. V praxi zmení životy 100 miliónov Európanov so zdravotným postihnutím,“ povedala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Smernicu ešte čaká uvedenie do praxe. To majú na starosti členské štáty, teda na Slovensku Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.  „Ľudia s postihnutím by teraz mali využiť moment, nevzdať sa a lobovať za ďalšie zmeny. Diskriminácia voči nim je totiž stále prítomná v rôznych oblastiach. Je dôležité odstraňovať ju nielen na európskej, ale aj na národnej úrovni,“ dodala europoslankyňa.

image
Renew Europe
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 09:45