StoryEditor

J. Kravec: Komerční právnici sa nechcú zlúčiť s advokátmi

07.07.2003, 00:00
Rozhovor HN s predsedom Komory komerčných právnikov SR JUDr. Jozefom Kravecom, CSc.
Prečo Komora komerčných právnikov (KKP) SR protestuje proti jej zlúčeniu so Slovenskou advokátskou komorou tak, ako je to vo vládnom návrhu zákona o advokácii z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ktorí poslanci v piatok presunuli na septemberové rokovanie parlamentu?
- Nový zákon o advokácii obsahuje niekoľko paradoxov, ktoré sú nezvyklé v legislatívnom procese. Napríklad, neprešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. Zrejme v úsilí dostať túto právnu normu ešte na júlové zasadnutie parlamentu. Zvláštnosťou návrhu je zrušenie oboch komôr, teda okrem KKP aj Slovenskej advokátskej komory (SAK), a zriadenie - čo je ďalšia zvláštnosť - tej istej SAK ako jedinej stavovskej organizácie zastrešujúcej právnikov, ktorí poskytujú právne služby. Zákon síce de iure zruší obe komory, ale de facto SAK naďalej zostáva.
Prečo tvrdíte, že zákon nie je v súlade právnymi predpismi?
- Je tu napríklad rozpor so Zákonníkom práce. KKP zamestnáva na základe pracovnej zmluvy asi 25 zamestnancov a ak sa KKP zruší podľa vládneho návrhu zákona, ich pracovný pomer zanikne a nebudú môcť prejsť do novej SAK tak, ako o tom hovorí návrh. Nikoho predsa nemožno zákonom nútiť, aby vykonal prácu pre nejakú inú organizáciu, teda ani pre SAK. Druhým a veľmi veľkým nedostatkom je rozpor s Občianskym zákonníkom. Podľa neho KKP podlieha osobitnému majetkovému režimu. Komora vlastní majetok, nie základné imanie, ako to tvrdí hovorí vládny návrh. KKP tento majetok nadobudla vlastnou činnosťou, SAK dostala majetok od štátu. Trhová hodnota majetku KKP sa pohybuje od 40 do 70 mil. Sk. Je to majetok, nie imanie, ktoré majú obchodné spoločnosti. KKP ňou nie je. Je právnickou osobou. Podľa návrhu by majetok KKP mal prejsť na SAK. To predsa nie je možné! Je to v rozpore s článkom 20 Ústavy SR, teda s právom vlastniť majetok. Ak by sa mala naplniť dikcia vládneho návrhu zákona o vzniku SAK zlúčením KKP a SAK, podobalo by sa to vyvlastneniu v prospech advokátov. Bola by to hrubá neústavnosť! Bolo by to možné len so súhlasom komerčných právnikov, ktorí však takýto súhlas nedajú.
Štát chce nútiť komerčných právnikov, aby vykonávali činnosť, ktorú robiť nechcú. Nemajú totiž licenciu na trestné právo a nie sú na to odborne pripravení. Zrušením KKP sa naruší aj hospodárska súťaž a vznikne konkurencia len v rámci jedného profesijného stavu, medzi advokátmi.
Ministerstvo však považuje argumenty KKP za málo vecné a účelové.
- Chránime si nimi majetok a stav komerčného právnika. Vláda nám nepredložila žiadny argument, ktorý by nasvedčoval, že je potrebné zrušiť KKP a takýto argument neobsahuje ani vládny návrh zákona o advokácii. Podobné stavovské organizácie fungujú v Írsku, Poľsku, Anglicku, Portugalsku, Španielsku, Francúzsku, na Malte, v Slovinsku a podobne.
Čo chcete urobiť proti prijatiu návrhu?
- Obrátime sa na Ústavnoprávny výbor NR SR a upozorníme jeho členov na nezákonný postup Ministerstva spravodlivosti SR pre nedodržanie legislatívnych pravidiel pri príprave návrhu zákona, na protiústavnosť vládneho návrhu zákona o advokácii a rozpor s medzinárodnými právnymi predpismi - s Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, s Prístupovou zmluvou medzi EÚ a SR a tiež so všeobecnou Deklaráciou základných práv a slobôd. Ak neuspejeme s našou sťažnosťou na Ústavnom súde SR, obrátime sa aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Oslovíme tiež Úrad komisára pre právne veci pri Európskej komisii v Bruseli. Už sme poslali sťažnosť aj na Inštitút na ochranu sudcov a právnikov pri OSN a obrátime sa so žiadosťou o poskytnutie pomoci a prejavy solidarity na všetky medzinárodné i vnútroštátne právnické a neprávnické stavovské organizácie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 13:22