StoryEditor

Rok 2005 bol pre koralové útesy smrteľný

29.01.2008, 12:25
Autor:
SITASITA

Rekordne vysoké teploty a hurikány zdevastovali v roku 2005 karibské koralové útesy, informovala v pondelok správa financovaná Organizáciou spojených národov. V priebehu posledných 50 rokov mnohé karibské útesy prišli o 80 percent svojej koralovej prikrývky, pričom sa poškodil, alebo zničil hlavný zdroj obživy stoviek tisícov ľudí, uviedla správa pripravovaná tímom vedcov a expertov monitorovacej siete Global Coral Reef Monitoring. Štúdiu financovala organizácia UNESCO a Medzivládna oceánografická komisia.
Koralové ekosystémy sú veľmi citlivé na zvyšujúcu sa teplotu, ktorá viedla za uplynulých 50 rokov k masívnemu úbytku koralov a ovplyvnila do 95 percent útesov v okolí niektorých ostrovov, vrátane Kajmanských ostrovov, Jamajky a Kuby. Rok 2005 bol najteplejším od roku 1880 a globálne otepľovanie má podľa predpovedí pokračovať aj v ďalších rokoch. V roku 2005 sa objavilo aj 26 tropických búrok, vrátane 13 hurikánov, ktoré sa na škodách podieľali. Úbytok koralových útesov nie je iba škodou biodiverzity, ale aj lokálnych ekonomík. Environmentálny program World Resources Institute odhaduje, že karibský región, ktorý obsahuje do 10 percent svetových koralov, príde ročne o 95 až 285 miliónov eur (v prepočte od 3,2 do 9,6 miliardy slovenských korún), ak bude súčasný trend pokračovať.
Na celom svete závisí od zdravých koralových útesov - pre obživu, ochranu pobrežia, obnoviteľné zdroje a turizmus - približne 500 miliónov ľudí. Z toho je asi 30 miliónov chudobných obyvateľov, ktorí potrebujú útesy pre potravu. Podľa posledných štúdií ľudské sídla spôsobujú najvážnejšie ohrozenie jemných koralových ekosystémov. Dve tretiny svetových koralových útesov sú ohrozené, uviedla štúdia. Jediným riešením problému je zníženie svetových teplôt redukciou skleníkových plynov a emisií a obmedzenie znečisťovania ovzdušia, navrhol odborný tím.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 19:43