StoryEditor

Súd stopol pátranie po čudných majetkoch

07.10.2005, 00:00
Preukazovanie pôvodu majetku je zastavené. Ústavný súd včera prerušil účinnosť zákona, ktorý platil len niečo viac ako mesiac. "Jeho ďalšie uplatňovanie by mohlo ohroziť základné práva a slobody," vyhlásil predsedu súdu Ján Mazák. Súd bude teraz posudzovať, či je zákon o preukazovaní pôvodu majetku v súlade s ústavou.

Preukazovanie pôvodu majetku je zastavené. Ústavný súd (ÚS) včera prerušil účinnosť zákona, ktorý platil len niečo viac ako mesiac. "Jeho ďalšie uplatňovanie by mohlo ohroziť základné práva a slobody," vyhlásil predsedu súdu Ján Mazák. Súd bude teraz posudzovať, či je zákon o preukazovaní pôvodu majetku v súlade s ústavou. Urobí tak na základe dvoch návrhov, ktoré predložili predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Ján Drgonec (poslanecký klub ANO) a poslankyňa Katarína Tóthová (ĽS-HZDS). Ich návrhy spojil súd do spoločného konania. "Obidva návrhy právne a vecne spolu súvisia," vysvetľuje Mazák. Ak dá súd poslancom za pravdu, zákon - prípadne len niektoré jeho paragrafy - bude úplne zrušený.
Fica nič nezastaví
Navrhovatelia sú presvedčení, že zákon je protiústavný. "Je retroaktívny, dôkazné bremeno prenáša na žalovanú osobu, čo je jednoznačne v rozpore s princípmi právneho štátu," tvrdí Tóthová. Autori zákona - poslanci opozičného Smeru-SD - to odmietajú. "Predbežné rozhodnutie mi nezabráni v tom, aby som predkladal podobné zákony," reagoval pre TASR predseda Smeru-SD Robert Fico. Zákona sa nemieni vzdať. Včerajší verdikt súdu označil Fico za dobrú správu pre zbohatlíkov a možno aj nezávislých poslancov a za zlú správu pre tých, ktorí chcú bojovať proti klientelizmu a korupcii.
Ministrove argumenty
Minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH), ktorý taktiež prispel ku konečnému zneniu zákona, pripúšťa, že ide o ústavne spornú vec. "Budeme sa snažiť argumentovať v prospech ústavnosti zákona," zdôraznil Lipšicov hovorca Richard Fides. Ústavné pochybnosti o platnom zákone má aj generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Ten považuje za najspornejšiu skutočnosť, že zákon zavádza tzv. prezumpciu nečestnosti. Podľa neho totiž dopredu vytvára fikciu, že ten, kto má preukazovať pôvod majetku, je nečestný a získal ho nelegálne. Trnka považuje platný zákon za právny nezmysel, a preto ho treba zrušiť. Aj Drgonec je presvedčený, že v právnej praxi môže spôsobiť len chaos.
Začali už aj konať
Zákon umožňuje štátu zhabať majetok s hodnotou prevyšujúcou 6,5 milióna Sk. Stačí, aby vlastník majetku nevedel pred prokurátorom, resp. civilným súdom, preukázať, že ho získal z legálnych zdrojov. Podľa informácií HN dostala finančná polícia od začiatku septembra od občanov zhruba 20 podnetov - v niektorých aj začala konať, ďalšie však zamietla, lebo im chýbali zákonné náležitosti. Medzi "udanými" osobami však neboli ľudia známi z verejného života. Generálny prokurátor sa obáva, že spomínaný zákon budú občania zneužívať na rodinné či susedské vyrovnávanie si účtov.

Zákon o pôvode majetku verzus kritici:
- Vlastník podozrivého majetku musí súdu dokázať, že ho má z legálnych zdrojov - podľa kritikov by to mal však dokazovať štát.
- Ak legálny pôvod majetku odporca nepreukáže, príde oň - kritici tvrdia, že zákon vôbec neupravuje mechanizmus zhabania majetku v prospech štátu.
- Rozdiel medzi legálnymi a nelegálnymi príjmami (vyšší ako 6,5 milióna Sk) musí pred podaním na súd preukázať polícia, resp. prokurátor - podľa kritikov to nebude možné, lebo zákon neprikazuje bankám podávať polícii údaje o svojich klientoch a neumožňuje ani vykonať domové prehliadky a vstupovať na súkromné pozemky (znemožní to pripraviť hodnoverné znalecké posudky).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 17:37