StoryEditor

Propagátor zberu druhotných surovín Haulik robí osvetu v reštauráciách

27.09.2005, 13:02
Autor:
TASRTASR

ž takmer 18 ton skla vo forme nevratných sklených fliaš zozbieral Peter Hulik z 51 reštaurácií v Prievidzi, v rámci ojedinelej osvetovej činnosti triedenia zberu druhotných surovín. Z týchto zariadení odviezol tiež približne 600 ton pet-fliaš a obalov z tvrdých plastov.
Takúto osvetovú činnosť robí už šiesty mesiac na základe zmluvy s mestom, ktoré využilo jeho dlhoročné aktivity neúnavného propagátora systému práce s druhotnými surovinami v mieste ich vzniku.
Sklo a plasty dováža do mestského podniku Tezas, kde ich sústreďujú a potom dodávajú spracovateľom. Náklady, ktoré s takouto činnosťou Haulik má, mu mesto prepláca. Vedúci odpadového hospodárstva Tezas-u Anton Pročko si spoluprácu s ním pochvaľuje, pretože prináša sklo, ktoré je čisté a netreba ho dotrieďovať ako to, ktoré privážajú z kontajnerov. Výhodu majú aj reštaurácie, ktoré sa do tejto akcie zapoja, zaplatia totiž menej na poplatkoch za odvoz tuhého komunálneho odpadu
Haulik sa problematike druhotných surovín venuje približne 35 rokov. Presadzuje zásadu, že veci, ktoré človek momentálne nepotrebuje, by nemal zahadzovať, zmiešavať rôzne druhy a vyvážať na skládky. Mal by ich roztriediť, pretože zo zmesi možno veľmi ťažko a prácne oddeliť cenné suroviny, ktoré sú vhodné na ďalšie spracovanie. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch, najskôr v Trenčíne a potom v Prievidzi, zapojil do svojho systému stovky rodín v obytných domoch. Učil ľudí, že všetko, čo odhadzujú do smetných nádob, možno ešte využiť. Sústreďovať druhotné suroviny priamo v činžiakoch mu však z hygienických dôvodov zakázali a dokonca ho za to aj stíhali.
Ani po roku 1989 sa vzťah spoločnosti k takej totálnej organizácii zberu druhotných surovín nezmenil. Chcel založiť firmu, žiadna banka mu však na toto rizikové podnikanie neposkytla úver. Dodnes preto z času na čas píše listy politikom a nabáda ich, aby mu aj osobným príkladom pomohli presadiť systém triedenia a zberu druhotných surovín.
Je kritikom systému zberu skla a PET-fliaš formou kontajnerov rozmiestnených po meste. Ľudia totiž do nich často hádžu aj iný odpad. Medzi sklenými črepmi sa napríklad objaví nežiaduci porcelán, alebo keramika, ale neraz aj papiere, drevo, rôzne kovy. Okrem toho nikto sklené fľaše netriedi na biele a farebné. Pred tromi rokmi preto začal z vlastnej iniciatívy učiť triediť sklo v reštauráciách. Dovedna odviezol spracovateľovi do Nemšovej viac než 150 t čistého roztriedeného skla. Za surovinu získal iba toľko peňazí, ktoré mu sotva vykryli náklady. V tomto roku sa konečne dočkal uznania, keď s ním mesto uzatvorilo spomínanú zmluvu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:09