StoryEditor

Neoficiálny zoznam regiónov

30.11.2005, 23:00

EK pripravila prvý neoficiálny zoznam regiónov, ktoré by mali spadať pod Cieľ 1 regionálnej pomoci v programovacom období 2007 -- 2013. Menej než 75 % priemeru HDP EÚ na obyvateľa dosahovalo podľa údajov z roku 2002 sedemdesiat regiónov, medzi nimi aj tri slovenské regióny -- východné, stredné a západné Slovensko. Dvanásť regiónov dosiahlo počas uplynulého obdobia natoľko výrazný rozvoj, že sa im podarilo priblížiť k bližšie k priemeru EÚ a prekročiť tak úroveň 75 % priemeru HDP. Ide o regióny až ôsmich krajín -- Veľkej Británie, Fínska, Grécka, Španielska, Talianska, Portugalska, Írska a Maďarska.
Šestnásť regiónov môže vypadnúť z poskytovania pomoci vďaka štatistickému efektu po rozšírení Európskej únie. Kým v prípade pôvodnej pätnástky štátov tieto regióny nedosahujú 75 % jej priemeru, po rozšírení únie, a tým aj poklese priemerného HDP, už dosahujú vyššie hodnoty. Najviac sa to dotkne Nemecka, Španielska a Grécka. V týchto krajinách sa nachádza až jedenásť zo šestnásť takto postihnutých regiónov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 21:56