StoryEditor

Riešia cestný obchvat Nitry

23.10.2006, 00:00

Rýchlostná cesta z Bratislavy do Banskej Bystrice bude obchádzať Nitru juhovýchodným obchvatom. Povedal to minister Ľubomír Vážny s tým, že stavať sa začne v roku 2008 pri nákladoch približne 6,4 miliardy korún. Pred voľbami ministerstvo presadzovalo severný obchvat, ktorý bol síce lacnejší, ale dopravnú situáciu v Nitre neriešil.
Vážny pôvodné plány označil za minulosť. Prednosta krajského úradu v Nitre Jozef Dvonč: "V súčasnosti už spracúvame dokumentáciu pre územné konanie a stavebný zámer spolu s Diaľničnou spoločnosťou."
Na trase medzi Bratislavou a Banskou Bystricou by sme sa už od roku 2010 mali presúvať po novej rýchlostnej ceste. Riešenie problematického cestného spojenia, ktoré patrí k najnehodovejším úsekom na Slovensku, je jednou z priorít rezortu dopravy na ďalšie štyri roky.
Jedinou výnimkou zostane úsek Žarnovica -- Šášovské Podhradie, ktorého výstavbu zhruba o rok zabrzdila občianska iniciatíva v tejto lokalite.
Či bude Bratislava s Banskou Bystricou spojená naozaj už v roku 2010, závisí najmä od pružnosti, s akou sa podarí vysporiadať pozemky, ako aj ďalšie prípravné a projektové práce v tejto lokalite. Podľa Dvonča môže hladký priebeh tohto projektu ovplyvniť najmä efektívna spolupráca s miestnou samosprávou a úradmi.
Podľa analýz rezortu dopravy by sa bez väčších problémov mal dokončiť aj úsek Nitra -- Tekovské Nemce, známy ako "cesta smrti". Za urýchlené vybudovanie rýchlostnej komunikácie na tejto trase držala pred niekoľkými mesiacmi protestnú hladovku primátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová. Výstavba cesty sa má začať koncom roku 2008 a podľa predbežných odhadov bude stáť asi 10 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:32