StoryEditor

Kurz eura dnes dosiahol voči doláru rekord

18.10.2007, 19:18
Autor:
TASRTASR

Kurz eura voči doláru dosiahol dnes historický rekord, keď sa vyšplhal na 1,43 USD. Experti tvrdia, že hranica, po ktorú by sa mohla spoločná mena eurozóny zhodnocovať voči doláru, nie je známa.
Na druhej strane sa kupoval dolár za 0,6993 eura, kým v stredu bol tento kurz 0,7042 eura. Dolár voči euru oslabil prírastok osôb, ktoré v USA po prvýkrát požiadali o podporu v nezamestnanosti. Uviedol to James Round, devízový expert Landesbank Rheinland-Pfalz.
Expert tvrdí, že dolár bude oslabovať voči euru aj v nasledujúcich dňoch. Silný pokles zisku Bank of America v uplynulom štvrťroku potvrdzuje, že sa úverová kríza v USA ešte neskončila.
Medzinárodný menový fond uviedol vo svojom hodnotení americkej meny, že je ešte stále nadhodnotená. Devízový trh hodnotí dolárový priestor ako nevýhodný na to, aby sa tam nechávali peniaze. Slabosť amerického trhu s nehnuteľnosťami, stále silné inflačné tlaky a neistota, ako by mala americká centrálna banka konať v súčasnej napätej situácii, to všetko vyvoláva dodatočný tlak na americkú menu.
Euro posilnilo kurz aj voči britskej libre, japonskému jenu a švajčiarskemu franku.
Informovala o tom agentúra DPA.
(1 EUR = 33,620 SKK; 1 USD = 23,681 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 08:47