StoryEditor

PMÚ uložil pokuta pre Podnikateľský zväz pekárov a cukrárov

15.05.2007, 10:50
Autor:
TASRTASR

Rada Protimonopolného úradu (PMÚ) SR uložila pokutu Podnikateľskému zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov v SR vo výške 43 000 Sk za obmedzovanie hospodárskej súťaže na trhu, a to v období od februára 2004 do februára 2006.
Rada potvrdila závery odboru dohôd obmedzujúcich súťaž, že k obmedzovaniu hospodárskej súťaže na trhu výroby a predaja pekárenských výrobkov došlo systematickým informovaním výrobcov pekárenských produktov o nevyhnutnosti zvyšovania cien pekárenských výrobkov a jednotnému postupu v tejto oblasti. Podnikateľský zväz pekárov, cestovinárov a cukrárov v SR (Zväz pekárov) sa obracal predovšetkým na podnikateľov z oblasti pekárenstva, ktorých upozorňoval na potrebu zvyšovania cien a vyzýval ich k jednotnému postupu.
Toto porušenie zákona identifikovala Rada rovnako ako úrad za závažné, keďže odporúčania účastníka konania sa týkali predajných cien pekárenských výrobkov. Ceny sa považujú vo väčšine odvetví za rozhodujúci nástroj konkurencie, preto akékoľvek dohody či zosúladené postupy podnikateľov, rozhodnutia alebo odporúčania združení smerujúce k spoločnej cenovej politike nezávislých podnikateľov spadajú do kategórie závažných praktík. Navyše predmetné odporúčania boli smerované na celý slovenský trh, teda nielen voči členom združenia.
Zväz pekárov využíval zväzové zasadnutia orgánov, zväzový mesačník Podnikateľ Spravodaj, ako aj masovokomunikačné prostriedky na presadzovanie svojho cieľa. Vyjadrenia a odporučenia Zväzu pritom obsahovali aj konkrétne návrhy, o akú úroveň by sa ceny mali zvýšiť, ako aj časovú postupnosť jednotlivých etáp zvyšovania cien, pričom k zvyšovaniu cien aj reálne došlo.
Rada úradu rozhodnutím potvrdila, že Zväz pekárov svojím správaním obmedzoval hospodársku súťaž na vymedzenom relevantnom trhu. Jeho vyjadrenia, odporúčania, výzvy a iné aktivity týkajúce sa cenovej politiky pekárov mali za cieľ poskytovať podnikateľom pôsobiacim na predmetnom trhu súbor informácií, ktoré v konečnom dôsledku viedli k odstráneniu, resp. zníženiu neistoty z budúceho správania sa konkurentov, čím sa porušila podmienka nezávislého rozhodovania konkurenčných subjektov o cenách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:52