StoryEditor

Ruský energetický koncern Jukos má zmrazený všetok majetok

03.10.2005, 14:23
Autor:
TASRTASR
Ruský energetický koncern Jukos má od 22. septembra 2005 zmrazený všetok majetok. Stalo sa tak na základe rozhodnutia exekútora Alexeja Rejdika z Federálnej služby exekútorov.

Ruský energetický koncern Jukos má od 22. septembra 2005 zmrazený všetok majetok. Stalo sa tak na základe rozhodnutia exekútora Alexeja Rejdika z Federálnej služby exekútorov. Správu dnes zverejnil denník Vedomosti a vychádza z kópie dokumentu, ktorý zakazuje nakladať s majetkom.
Dôvodom zmrazenia celého majetku sú daňové nedoplatky a nezaplatené poplatky z omeškania. Exekútor v svojom rozhodnutí tvrdí, že firma je dlžná 59,3 miliardy RUB, v prepočte 65,9 miliardy SKK, a majetok je zmrazený kvôli "zabezpečeniu zachovania majetku". Jukos má zakázané "akokoľvek nakladať s majetkom, ktorý tvoria cenné papiere, suroviny, peniaze, automobily, nehnuteľnosti, zariadenia kancelárií, stroje, zariadenia, priemyselné práva". Štátne orgány majú od 22. septembra zakázané registrovať akékoľvek kontrakty s majetkom firmy Jukos.
Zdroj, na ktorý sa denník odvoláva, uviedol, že podobné obmedzenia boli uvalené na firmu už vlani, ale spoločnosť aj napriek tomu vždy našla možnosti ako rozpredávať svoje aktíva.
Jukos skutočne predal niektoré aktíva; tie však formálne nepatrili ruskej spoločnosti, ale cudzincom. Týmto spôsobom štruktúry Rossnefti kúpili od nich 34-% podiel v Geolbente a s maďarským MOL-om 50 % podielu na poliach Západno-Malobalyskoje. Spoločný podnik TNK-BP sa stal výlučným vlastníkom plynárenskej firmy Pospan, v ktorej mal predtým Jukos 56-% podiel.
Exekútor však môže zakázať predaj iba toho majetku, ktorý patrí priamo Jukosu, ale na cudzincov vplývať nemôže. Tvrdí to riaditeľ právneho oddelenia spoločnosti Združení konzultanti FDP Alexej Kotikov.
Zdroj denníka upozorňuje, že zákaz bol po prvýkrát vydaný aj na predaj ropy a ropné produkty Jukosu, ale nie jeho dcér. Podľa jeho údajov samotný Jukos veľa ropy neťaží. V tomto roku má jeho ťažba dosiahnuť len 135 000 ton. Vlani vyťažil Jukos 86 miliónov ton ropy, tento rok by mala jeho ťažba dosiahnuť len 20 miliónov ton. Vlani boli tržby spoločnosti 6,4 miliardy rubľov. Hospodárenie firmy sa skončilo čistou stratou 417,5 miliardy RUB.
Okrem toho zdroj poukázal aj na fakt, že exekútor nemôže zhabať ani vybavenie centrály spoločnosti. Všetko čo v nej je, patrí jeho dcére; avšak jej majetok zhabaný nebol. Tento fakt potvrdzuje zdroj denníka v exekúcii. Ten dodáva, že v najnovšom dokumente exekútora o Jukose sa uvádza, že Jukos má zakázané hlasovať akciami dcér vtedy, keď by sa malo rozhodovať o predaji ich majetku. Obmedzenie sa však nevzťahuje na všetky dcéry spoločnosti Jukos.
Skupina Menatep kontroluje 61-% podielu v Jukose. Prvého júla tohto roku mal Jukos dlhy v celkovej hodnote 720 miliárd RUB. Z nich na dane pripadalo 296 miliárd RUB, na úvery a pôžičky 232,7 miliardy a dlhy dodávateľom 169 miliárd RUB.
(100 RUB = 111,057 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:34