StoryEditor

Rusko mieri na Mesiac aj Mars

05.09.2007, 00:37
Ľudia opäť na Mesiaci? Možno v roku 2025. A o desať rokov neskôr... Mars.

Ruská vesmírna agentúra sa chce vrátiť, pomyselne, do šesťdesiatych rokov. Vtedy súperila so Spojenými štátmi o to, kto bude prvý vo vesmírnych pretekoch. Ruskú kozmonauti by sa na Mesiac mohli vrátiť v roku 2025. O desať rokov neskôr je v pláne misia na Mars. Uviedol to Anatolij Perminov, šéf agentúry Roskosmos, na tlačovej konferencii.

Šesťdesiata roky sa ale budú opakovať len čiastočne. Dnešný vesmírny program je i pre Rusko príliš nákladný a musí tak hľadať spôsoby, ako misie financovať zo zahraničnou pomocou. Zostávajúce možnosti financovania z vesmírneho turizmu nie sú dostačujúce.

"Rusi majú veľké ideály, ale ich vesmírny program sa len pomaly dostáva z bankrotujúcej pozície," upozorňuje Walter Cunnigham, jeden z členov misie Apollo 7.

Šesťdesiate roky priniesli prehru Spojeným štátom, vtedajšiemu Sovietskemu zväzu sa podarilo vypustiť Sputnik už v roku 1957 a získať tak prvenstvo v prvom vypustenom telese bez posádky. O štyri roky neskôr nasledovala prvá misia s posádkou, Jurij Gagarin. Američanom sa podaril úspech až s misiou na Mesiac. Sovietom sa už nič takéto nepodarilo.

Dnešná americká NASA má taktiež veľké plány, ale stále viac a viac čelí kritike. Poukazuje sa hlavne na obrovské náklady a riešia sa otázky úspešnosti a zmysluplnosti veľkého vesmírneho programu. Na Mesiac by sa NASA v bezpilotovanom lete mala vrátiť v roku 2008, s ľuďmi v roku 2020.


Snahy Ruska dostať sa na Mesiac vyvolávajú obavy, už teraz sa ozývajú varovné hlasy, že nejde o nič iné, než možnosť obsadiť dôležité vojenské miesto.

Rusi sa nechystajú na Mesiaci len pristáť. Plánujú tam vybudovať základňu, ktorá by sa mala stať základom pre neskoršie medziplanetárne lety s posádkou. Základňa by na Mesiaci mala stať v roku 2032.

Na Mesiac sa chystajú i ďalšie krajiny, vo všetkých prípadoch pôjde o lety bez posádok. Británia koncom tohto desaťročia, Nemecko v roku 2013. A podobné plány má Čína, Japonsko, India aj Taliansko. Dve z menovaných krajín, Čína a Japonsko, uvažujú i nad letmi s posádkou, v roku 2022, respektíve 2030.

Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 20:01