StoryEditor

Belehrad a Ankara chcú tesne spolupracovať na členstve v EÚ

13.10.2005, 09:24
Autor:
TASRTASR

Turecko a Srbsko a Čierna Hora (SČH) dnes prisľúbili tesnú politickú a hospodársku spoluprácu s cieľom podporiť svoje snahy o členstvo v EÚ.
"Srbsko a Čierna Hora a Turecko sú pripravené posilniť svoje politické a hospodárske partnerstvo, osobitne vo svetle nedávnych rozhodnutí EÚ" otvoriť prístupové rokovania s Ankarou a rokovania o asociačnej a stabilizačnej dohode s Belehradom, uvádza sa v spoločnom vyhlásení po belehradských rozhovoroch šéfa tureckej diplomacie Abdullaha Güla a prezidenta SČH Svetozara Maroviča.
Gül a Marovič v komuniké uviedli, že "rozšírené prepojenie balkánskych štátov s inštitúciami EÚ je podmienkou pre celkovú stabilitu" stále vratkého regiónu juhovýchodnej Európy.
Gül do Belehradu pricestoval v utorok večer po návšteve v Kosove - juhosrbskej provincii, ktorá je od júna 1999 pod správou OSN.
Po príchode sa Gül stretol so srbským prezidentom Borisom Tadičom, s ktorým hovoril o situácii v Kosove, integrácii do EÚ a iných témach.
V Kosove žije početná turecká komunita a v mierovej jednotke KFOR slúži 350 tureckých vojakov. Tadič po stretnutí s Gülom vyhlásil, že Kosovo by malo zostať súčasťou SČH. Tiež vyzval na ochranu všetkých menšín v provincii.
Do konca roka sa očakáva otvorenie OSN sprostredkovaných rokovaní o budúcom štatúte Kosova. Tamojší Albánci, tvoriaci asi 90 percent dvojmiliónovej populácie provincie, trvajú na nezávislosti, Belehrad si chce udržať aspoň formálnu kontrolu nad regiónom. Bezpečnostná rada OSN má o Kosove rokovať 24. októbra a schváliť otvorenie rozhovorov o štatúte, ktoré by sa mohli začať v novembri.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:36