StoryEditor

Ruské banky v procese zmien

09.01.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Za pranie peňazí odňala vlani ruská centrálna banka licenciu 40 bankám a finančným organizáciám v krajine. Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru. Uviedli, že v Rusku je už 130 bánk, ktoré sú plne v rukách zahraničných investorov. Najväčšou zmenou v ruskom bankovníctve za uplynulý rok je, že sa činnosť bánk začala diferencovať. Posilnenie rubľa viedlo k tomu, že depozity v bankách v eurách stratili za minulý rok 13 % zo svojej hodnoty. Rozširuje sa aj poskytovanie spotrebiteľských úverov. Podľa odhadu ministerstva financií zo začiatku tohto roku ich poskytli banky asi za bilión rubľov, v prepočte vyše 1,104 bilióna Sk. Ministerstvo dodáva, že tento druh podnikania bánk je v Rusku zatiaľ slabý. Hodnota spotrebiteľských úverov neprekračuje ani tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP). V krajinách strednej a východnej Európy je hodnota úverov štyri až deväť percent HDP a tie pritom výrazne zaostávajú za západnou časťou nášho kontinentu.
Banky v krajine sa už v tomto roku začnú podstatne viac venovať hypotékam, najmä stavebným úverom. V súlade so zámerom ruskej vlády sa bude zvyšovať podiel úverov na stavbu domov, bytov a obnovu bytového fondu. Analytici odhadujú, že objem hypoték vzrastie v tomto roku zo súčasných dvoch miliárd USD, v prepočte vyše 62,27 miliardy Sk, na 30 miliárd USD a v ďalších rokoch bude ich objem medziročne rásť o päť až šesť miliárd USD.
Gazeta uvádza, že pozitívne tendencie v ruskom bankovníctve budú pokračovať aj v tomto roku a ich zosilnenie možno očakávať na budúci rok. Od prvého januára 2007 vstúpi do platnosti nariadenie Ruskej banky, centrálnej banky krajiny, o minimálnej výške základného kapitálu obchodných bánk, ktorá má vzrásť na 5 miliónov eur. V súčasnosti by s touto normou nemalo problém 60 % ruských bánk. Ústavy, ktoré do konca tohto roku nariadenie nedokážu splniť, buď zaniknú alebo budú musieť fúzovať s inými finančnými ústavmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:33