StoryEditor

Podnikatelia lobovali u prezidenta

Prezident Rudolf Schuster sa v stredu stretne so svojimi ekonomickými poradcami, aby posúdil, či podpíše parlamentom schválené zákony o spotrebných daniach. "Ak sa rozhodne zákony vrátiť do parlamentu, nevyužije 15-dňovú lehotu," informoval hovorca hlavy štátu Ján Füle.
Prezident Rudolf Schuster sa v stredu stretne so svojimi ekonomickými poradcami, aby posúdil, či podpíše parlamentom schválené zákony o spotrebných daniach. "Ak sa rozhodne zákony vrátiť do parlamentu, nevyužije 15-dňovú lehotu," informoval hovorca hlavy štátu Ján Füle po včerajšom stretnutí prezidenta a zástupcov podnikateľského sektora, ktorí zastupovali Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení, Slovenskú obchodnú a priemyselnú komoru, Zväz obchodu a ďalšie organizácie. Pre prípad, že prezident zákony nepodpíše, bola schôdza parlamentu prerušená a vo štvrtok, keď sa poslanci opäť zídu, budú mať možnosť zákony opätovne schváliť.
Minister financií Ivan Mikloš očakáva, že poslaneckým zborom znovu prejdú. "V otázke daňovej reformy je koalícia jednotná," dodal s tým, že o nej rokoval aj s jednotlivými poslaneckými klubmi.
"Kategoricky sme proti tomu, aby sa pravidlá hry menili v priebehu roka. Je to nesystémové opatrenie, ide proti záujmom tejto ekonomiky," vyhlásil po stretnutí s prezidentom predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók. Dane podľa neho nemajú slúžiť len na plnenie príjmov rozpočtu, ale sú nástrojom fiškálnej politiky štátu. Do budúcnosti by sa mal zachovať harmonogram zvyšovania nepriamych daní schválený v rámci negociačného procesu. "Prechodné obdobia až do roku 2009 tak, ako to máme schválené v dohode o vstupe Slovenska do EÚ," poznamenal. Zástupcovia podnikateľov ešte pred schválením zmien spotrebných daní oslovili premiéra Mikuláša Dzurindu a šéfa parlamentu Pavla Hrušovského. "Bohužiaľ, k efektívnej komunikácii nedošlo," povedal Mihók. Ak sa zákony vrátia do parlamentu, chcú podnikatelia rokovať s koalíciou aj s opozíciou.
Podnikatelia podľa šéfa Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petra Mihóka podporujú znižovanie priamych daní a zvyšovanie váhy nepriamych daní. "Pozitívne hodnotíme navrhovanú 19-percentnú daň z príjmov fyzických a právnických osôb," povedal Mihók. Naopak, negatívne vníma, že "daňová reforma sa vôbec nedotýka daňového základu". Medzi položky odpočítateľné z daňového základu by mali patriť napríklad investície.
V súvislosti so zmenou sadzby DHP zástupcovia podnikateľov podporujú politiku približovania hornej a dolnej sadzby dane, navrhujú však, aby bola taxatívne vymenovaná časť výkonov, služieb a tovarov, ktoré by mali byť v nižšej sadzbe, ako schválených 19 percent. Do tejto skupiny by mali patriť niektoré služby a tovary v oblasti stavebníctva, cestovného ruchu, dopravy a prepravy, ale aj potraviny, lieky, výkony v zdravotníctve a prístup ku vzdelaniu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 15:08