StoryEditor

Kartel nemal dostať dištanc

14.06.2007, 00:00
Do prípadu údajnej kartelovej dohody pri výstavbe diaľnic, za ktorú dostalo šesť stavebných firiem pokutu 1,4 miliardy korún, sa už vložila aj generálna prokuratúra.

Protestom proti 2,5-ročnému dištancu z verejných tendrov, ktorý na ne uvalil Úrad pre verejné obstarávanie a ktorý nadväzoval na pokutu od Protimonopolného úradu.
Podľa prokuratúry bolo usmernenie, ktoré úrad vydal, nezákonné a chce, aby ho do mesiaca stiahol. "Spravili ten krok predčasne. Rozhodnutie Protimonopolného úradu ešte nenadobudlo platnosť, keďže dotknuté firmy sa proti nemu odvolali. Úrad pre verejné obstarávanie predbehol odvolacie konanie," povedal námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý. Podľa neho strážca verejných súťaží nemôže povedať, kto sa dopustil cenového kartelu. To je totiž práve v kompetencii Protimonopolného úradu. Znamenalo by to, že firmy, ako napríklad Doprastav, by bez problémov mohli ďalej stavať slovenského diaľnice.
"Držíme sa smeru, ktorým sme sa vybrali na začiatku," komentuje protest hovorkyňa úradu pre verejné obstarávanie Helena Fialová. K námietke sa vyjadria až po konzultácii problému so samotnou prokuratúrou. Tá chce podľa Tichého úrad o svojom stanovisku presvedčiť.
Úrad pre verejné obstarávanie sa môže proti protestu do 30 dní odvolať na Úrade vlády. Zatiaľ tak neurobil a ani nepotvrdil, či tak chce urobiť v budúcnosti. Za svojím postojom si však stojí.

Vinníci v tendroch
Podnet na prokuratúru prišiel paradoxne od Doprastavu. Ten ako jediná "kartelová" firma totiž vyhral tender aj po avizovanom zákaze. Do verejných súťaží sa zapájajú aj ostatní karteloví hriešnici. Zatiaľ síce žiaden z nich nevyhral, príčinou ich neúspechu však nie je kartel. Rozhodnutie úradu totiž Národná diaľničná spoločnosť ani Slovenská správa nerešpektujú.
Už v priebehu ďalšieho týždňa chce diaľničná spoločnosť vyhlásiť výberové konanie na ďalšie cestné projekty. V hre bude aj kartel. Do verejných súťaží budú obe štátne akciovky zapájať aj "zakázané" firmy.

Štát sa nevie dohodnúť
Do sporu o kartel sa zapojila už štvrtá významná inštitúcia, ktorá je súčasťou štátneho aparátu. Štátne úrady sa od začiatku nevedia dohodnúť na tom, ako by kartel mal byť potrestaný. Bokom neostala ani samotná Európska komisia. Tá trest vo forme zákazu činnosti taktiež odsúdila. Zo zvýšenej aktivity v štátnej sfére si firmy spravujúce cesty a diaľnice veľa nerobia. K štátnym peniazom naďalej púšťajú každého.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:49