StoryEditor

Po silných búrkach na východe zasahovali hasiči. V nemocnici v Humennom vypadla elektrina

23.07.2017, 15:20
Autor:
hašhašTASRTASR

Po búrke v Michalovciach zasahujú na viacerých miestach hasiči. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, väčšinou ide o spadnuté konáre a natrhnuté plechy na strechách. Od približne 17.00 hodiny zaznamenali zatiaľ 16 zásahov. Michalovským hasičom prišli na pomoc aj príslušníci HaZZ z Košíc s jedným vozidlom.

Dažde dnes očakávajú na stredom a východnom Slovensku. Najintenzívnejšie budú v Košickom kraji a dážď môže byť sprevádzaný silným vetrom a krúpami. 

Hasiči dnes v Humennom po búrke riešili problém s výpadkom elektrického prúdu v nemocnici.

Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, do vyriešenia problému tam nasadili záložné zdroje elektrickej energie.

SHMÚ.sk

V Košickom kraji platia aj výstrahy prvého a druhého stupňa pred prívalovými povodňami. ​

SHMÚ.sk

​Meteorológovia informujú o aktuálnom počasí aj na svojom Facebooku. Silná búrka sa presúva východom Slovenska. Začalo to v Prešove. 

Najaktívnejšiu oblasť z hľadiska búrok dnes popoludní zaznamenali na Spiši a Šariši. Búrky sa budú na našom území vyskytovať aj naďalej.

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti, v Tatranskej Javorine zaznamenali silnú búrku, ktorá priniesla výdatné zrážky s úhrnom až 55 milimetrov za hodinu. Ochladilo sa tam na 13 stupňov Celzia. 

A v súčasnosti sa presúva silná búrka okresom Košice. Podľa meteorológov môže byť sprevádzaná silným vetrom a krúpami. 

Letné búrky sprevádzané krupobitím predstavujú hrozbu aj prvých dvoch dňoch nového týždňa, a to na celom Slovensku. Pre celé územie krajiny vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred búrkami prvého stupňa.

Počas trvania výstrahy, od pondelkového predpoludnia až do utorkovej noci, očakávajú meteorológovia výskyt niekoľkých intenzívnych búrok, prechodne aj trvalejšieho intenzívneho dažďa, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť ojedinele 50 až 80 milimetrov. Ako sprievodný jav pri búrkach spomínajú tiež nárazový vietor s rýchlosťou 65 - 85 kilometrov za hodinu.

"Pri spomínaných javoch je možný vzostup vodných hladín na tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov," konštatujú odborníci na webe SHMÚ.

Dnes silné búrky vyčíňali na Spiši, Šariši či Zemplíne, výstrahu druhého stupňa však meteorológovia vydali aj pre lokality na Horehroní či Gemeri.

Po silnej búrke, ktorá sa prehnala Prešovom, vyhlásili v meste o 16.00 h mimoriadnu situáciu. Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, z dôvodu silnej veternej smršte strhlo, resp. poškodilo na viacerých rodinných domoch a verejných budovách strechy. Najviac sa to týka ulice Vansovej, Východnej, Ľudmily Podjavorinskej a ďalších

01 - Modified: 2024-04-25 07:48:09 - Feat.: - Title: Počas víkendu sa podľa meteorológov má výrazne otepliť, zrážky sa objavia len výnimočne 02 - Modified: 2024-04-24 17:28:04 - Feat.: - Title: Najmä na severe Slovenska môže od večera snežiť, do rána hrozí aj prízemný mráz 03 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 04 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz 05 - Modified: 2024-04-20 15:04:24 - Feat.: - Title: Meteorológovia vydali výstrahu pred nočným mrazom, ktorý môže poškodiť vegetáciu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:36