Richard SulíkTASR
StoryEditor

Sulík už zjemnil slovník k dvom stranám koalície. Moc spája aj nespojiteľné, hovorí publicista o budúcej vláde

15.07.2017, 14:37
Autor:
TASRTASR
Šéf liberálov bol hneď po voľbách veľmi kritický k stranám koalície. Dnes to už je inak.

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba zo svojich predvolebných sľubov takmer nič nesplnil, a preto sa pred voľbami zameriava na zástupné témy, ako je zníženie počtu poslancov regionálneho zastupiteľstva alebo otázka migrantov. „Neviem, čo je to za módu takýchto síl, nechcem povedať na rovinu, že extrémistických, navrhovať zníženie počtu poslancov. Nechcem povedať, že extrémistických preto, že takéto návrhy má aj SaS alebo Sme rodina, prípadne OĽaNO. Je to populistický a demagogický symptóm,“ povedal v TABLET.TV v diskusii s publicistom Jurajom Hrabkom politický analytik Eduard Chmelár.

Znižovanie počtu akýchkoľvek poslancov, či už na celoštátnej alebo regionálnej úrovni, môže byť podľa neho časti voličov sympatické, ale de facto okliešťuje demokraciu a finančné úspory sú zanedbateľné. „Znižovanie počtu poslancov okliešťuje pluralitu. Kotleba tým sleduje veľmi utilitárne ciele. On síce chce znižovať celkový počet poslancov, ale zároveň chce zvýšiť počty poslancov z regiónov, kde má vyššiu podporu,“ povedal.

Kotlebovi to pomôže
„Nedokážem odhadnúť mieru, v akej mu to pomôže, ale pomôže mu to. Takéto populistické reči zaberajú. Averzia voči politickej scéne ako takej je v ľuďoch obrovská. Vecne by sme mohli rozoberať donekonečna, že to nijako nepomôže a ešte to bude mať negatívne následky,“ poznamenal Hrabko.

Agentúry AKO a Focus pripravujú na september neobvyklý prieskum preferencií kandidátov na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Obidve agentúry urobia prieskum v tom istom čase a rovnakou metodikou. Výsledky oboch meraní potom spriemerujú a dajú k dispozícii kandidátom a verejnosti. Pri odpovedi na otázku, či takýto mimoriadne presný prieskum môže pomôcť kandidátom pri rozhodovaní o zotrvaní v kampani alebo vzdaní sa v prospech silnejšieho súpera Mariana Kotlebu, je Hrabko skôr skeptický.

„Nemyslím si, že to vážne ovplyvní situáciu, ani keby sa do toho zapojili aj ostatné agentúry. Pri tých kandidátoch, ktorí sú relevantní. Výsledky prieskumu verejnej mienky sú relevantné len v čase, keď sa robí zber a nie o dva mesiace, kedy budú voľby. Iba niektorým kandidátom, jednému či dvom, sa môžu výsledky takéhoto prieskumu páčiť. Ostatným sa páčiť nebudú a môžu ho kritizovať,“ poznamenal Hrabko.

„Vo vzťahu k občanom neexistuje taký prieskum, ktorému by všetci verili. Ale vo vzťahu ku kandidátom by mohol posunúť bližšie reálnosť ich dohody,“ reagoval Chmelár. „Lebo v tejto chvíli ju naozaj nevidím. Ochotu uznať druhého zatiaľ vidím len u Mičeva. Agentúry AKO a Focus môžu priniesť výsledky, ktoré my tu budeme so záujmom analyzovať. Ale ako sa k tomu postavia volebné štáby, to v tejto chvíli nedokážem odhadnúť,“ dodal.

SaS už ukázala, ako vie vládnuť
Obaja analytici komentovali aj vyhlásenie lídra SaS Richarda Sulíka, podľa ktorého je jeho strana pripravená prevziať vládnu zodpovednosť, v tejto chvíli je však predčasné hovoriť o tom, s akými partnermi. „SaS už ukázala, ako vie vládnuť, bola súčasťou vládnej koalície,“ reagoval Hrabko.

„Teraz je predčasné hovoriť o tom, kto s kým bude v budúcich koalíciách, voľby sú ešte v nedohľadne. Ak ste si všimli, Richard Sulík už zjemnil svoj slovník voči dvom stranám tejto vládnej koalície. Prísny ostáva iba na Smer-SD, voči ktorému je jeho strana vyhranená,“ upozornil.

„Ak si spomenieme na jeho prvé reakcie na túto vládnu koalíciu a sľubovanie pekla na zemi na mítingoch a nabádanie poslancov, aby opustili vládnu koalíciu a zhodili túto vládu, dnes je jeho slovník, čo sa týka Bélu Bugára aj Andreja Danka, oveľa miernejší. Zrejme si uvedomil, že si nemôže pred všetkými zabuchnúť dvere, lebo ostane sám ako kôl v plote. Asi nikto nepochybuje, že štvorročná vláda samotného Smeru-SD bola na Slovensku výnimkou, tu máme koaličné vlády,“ povedal Hrabko.

„Matematika nepustí. Z opozičných strán je SaS jediná, ktorá má aký – taký koaličný potenciál a aj ten nie je veľký,“ reagoval Chmelár. „S OĽaNO si Most nikdy nesadne, lebo vzťahy Bélu Bugára a Igora Matoviča sú na bode mrazu. O kollárovcoch ani nehovoriac, lebo je to protestná strana a jej líder pôsobí ako neriadená strela. Aj SaS má nízky koaličný potenciál, ak jej predseda robí také výpady proti Európskej únii, ako robí,“ zdôraznil. „Toto podľa mňa neriskne, ak k tomu nebude donútená, žiadna z dnešných koaličných strán. Možno s výnimkou SNS,“ dodal.

Sulík ako Farage
SaS podľa neho môže čakať na nového koaličného partnera, ktorého si vyrobí, alebo ktorý vznikne. „Ale ten partner by musel byť silný a nič také sa nečrtá. Ak to takto pôjde ďalej, vyzerá to na vládu Fico IV. Richard Sulík si v Európskej únii buduje povesť Nigela Faragea a to nie je niečo, čo by mu otváralo dvere do vládnych koalícií,“ povedal Chmelár.

Hrabko mu oponoval slovami, že pred štyrmi rokmi by nikto nepredpokladal, že môže vzniknúť vláda Smer-SD, Most–Híd a SNS. „Vzťahy sa môžu meniť. Veď Richard Sulík svojho času vyhodil Igora Matoviča zo svojho poslaneckého klubu. A vzťahy boli veľmi napäté. Moc dokáže spájať aj nespojiteľné. Ale reálne to vyzerá naozaj tak, že sa blížime míľovými krokmi k vláde Fico IV,“ odhadol.

„Čo sa týka vlády, ktorú by zostavovala SaS, v tejto chvíli vidím šancu takmer nulovú. Ale karty môže zamiešať Kotleba a možno neostane nič iné, len dať všetkých ostatných dohromady,“ doplnil ho Chmelár.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:43