Šéf SNS Andrej DankoTASR/M. Svítok
StoryEditor

Vedenie SNS odmieta obvinenia členov z Prešova: Je to len nespokojnosť pár jednotlivcov

11.07.2017, 18:25
Autor:
TASRTASRchocho
Podľa prešovských členov strany predsedníctvo na čele s Dankom porušilo stanovy SNS.

Šéf SNS Andrej Danko čelí kritike z vlastných radov. Postavili sa proti nemu straníci z Prešovského kraja, ktorí tvrdia, že vedenie strany porušilo stanovy a dokonca poslali list s kritikou svojho predsedu aj na ministerstvo vnútra. Informuje o tom denník Nový čas na svojom webe. Vedenie strany v stanovisku obvinenia odmieta s tým, že "ide len o nespokojnosť pár jednotlivcov."

Predseda nerešpektuje svojich vlastných členov

Problém nastal, keď predsedníctvo SNS na čele s Dankom zvolilo za kandidáta v Prešovskom kraji pre nadchádzajúce voľby do VÚC Miroslava Škvareka. Nerešpektovalo tak predošlé rozhodnutie krajskej rady, ktorá schválila ako kandidáta krajského šéfa národniarov v Prešove Eduarda Markoviča.

Prešovskí členovia SNS reagovali listom na ministerstvo vnútra, pretože predsedníctvo podľa nich porušilo stanovy strany. List zatiaľ na ministerstvo nedorazil, potvrdil pre HNonline.sk hovorca ministra vnútra Roberta Kaliňáka Ivan Netík.

„Na jednej strane predseda hlása na verejnosti, aby bol prijatý zákon, aby strany mali členov, svoje organizačné štruktúry na okresoch a v krajoch a sám nerešpektuje svojich vlastných členov a koná podľa seba,“ píše sa v liste, ktorý má Nový čas k dispozícii. Jeho autenticitu potvrdil aj samotný Markovič.

V pondelok sa kvôli tomu v centrále SNS konala mimoriadna schôdza. "Vec sa vyriešila, nič sa nedeje," povedal pre HNonline.sk podpredseda SNS Anton Hrnko. "SNS je strana, kde spory nie sú," dodal s tým, že u národniarov ani nie je miesto pre ľudí, ktorí sa chcú sporiť.

"Čo človek, to názor"

"Strana má vnútorné mechanizmy. Ak budeme dopytovaní Ministerstvom vnútra SR, poskytneme všetky relevantné informácie. Porušenie stanov však nemohlo nastať, ide len o nespokojnosť pár jednotlivcov," píše sa v stanovisku národniarov.

Podľa vedenia SNS porušenie stanov nemohlo nastať. Zároveň nevidí dôvod verejne riešiť a preberať interné postupy a stanovy strany, ani odôvodňovať rozhodnutia straníckych orgánov na verejnosti. "Nerobí to žiadna štandardná strana," napísala SNS v stanovisku.

Národniari tiež poukazujú, že majú svoje stanovy a postupy a že členskú základňu tvorí viac ako 7000 členov. "Je úplne prirodzené, že vznikla vnútrostranícka diskusia. Čo človek, to názor. Aj o tom je politika," píše sa vo vyjadrení národniarov. Dodávajú, že pokiaľ ktorýkoľvek člen cíti porušenie práv, vie, ako má postupovať v súlade so stanovami.

V stanovisku sa ďalej píše, že SNS ako štandardná politická strana má svoje vnútorné postupy, aby takéto situácie vždy vyriešila po svojej straníckej línii.

01 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 04 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 05 - Modified: 2024-04-25 15:49:53 - Feat.: - Title: Bič SNS na mimovládky: Všemocný úradník s pečaťou hanby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:17