Ministerka spravodlivosti Lucia ŽitňanskáTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Odložili voľbu člena Súdnej rady, kvôli ktorej Žitňanská hrozí demisiou

20.06.2017, 11:27
Autor:
redredTASRTASR
Šéfka rezortu spravodlivosti má zásadný problém s kandidatúrou Moniky Jankovskej do Súdnej rady.

Voľba člena Súdnej rady SR na aktuálnej schôdzi Národnej rady SR nebude. Oznámil to dnes podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd), ktorý už pred hlasovaním hovoril, že kým nebude dohoda, hlasovanie sa odsunie.

Bugár ešte skôr informoval. že premiér Robert Fico a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská dnes budú rokovať o voľbe člena Súdnej rady SR. Bugár to uviedol po rokovaní poslaneckého klubu Most-Híd a pripustil, že voľba sa môže presunúť na ďalšiu schôdzu parlamentu.

„Dnes ešte je rokovanie. Ak sa nedohodnú pán premiér s pani ministerkou, tak sa bod odloží na ďalšiu schôdzu,“ povedal vtedy Bugár.

Hovorca ministerky Peter Bubla však Bugárom avizované rokovanie Žitňanskej s Ficom poprel. "Pán Bugár má nepresné informácie," povedal.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) má zásadný problém s jednou z kandidátov na tento post, štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou, ktorá v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD. Hovorilo sa aj o možnosti Žitňanskej demisie, ak by Jankovská do Súdnej rady prešla. Ministerka spravodlivosti by mala rokovať s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

​Žitňanská pred časom povedala, že zmeny v sudcovských zákonoch presadila aj preto, aby bol eliminovaný politický vplyv v Súdnej rade a bola otvorená aj pre nesudcov. Poukázala, že Jankovská je v politickej pozícii a zároveň sudkyňa. "S jej kandidatúrou preto nemôžem súhlasiť," uviedla Žitňanská, ktorá dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov.

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál nedávno uviedol, že strana stojí za Žitňanskou a Jankovskej nomináciu považuje za problém. Je za nájdenie dohody. Nepovedal, či strana vystúpi z koalície, ak by Žitňanská podala demisiu.

Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD), Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v rade končí mandát Alene Šiškovej.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 03:42