TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Gašpar opísal podrobnosti o streľbe policajta na auto, podobné zákroky netrénujú

19.06.2017, 10:48
Autor:
rdurdu
Policajný šéf odhalil detaily policajného zásahu.

Prezident Policajného zboru Slovenskej republiky Tibor Gašpar dnes na tlačovej konferencii informoval o policajnom zásahu, pri ktorom zahynul 17-ročný chlapec. Gašpar vyjadril sústrasť rodine zosnulého a odsúdil politizáciu zatiaľ nevyšetrenej udalosti.

​Podľa jeho slov okolo 00:15 spozorovali hliadkujúci policajti vozidlo Seat Ibiza, o ktorom mali mať vedomosti, že jeho majiteľ často a arogantne porušuje dopravné predpisy, jedenkrát použil voči policajtovi ako zbraň.

Policajtom známy vodič

O majiteľovi vedeli, že má zákaz viesť motorové vozidlá a chceli ho skontrolovať. Vodič však na zapnuté majáky zareagoval zrýchlením a riskantným manévrom obehol pred ním idúce vozidlo, pričom ohrozil protiidúce auto. "Policajti potom mimo obce vystrelili tri varovné výstrely, vodič však nespomaľoval. Počas prenasledovania boli neraz ohrozené riskantnou jazdou ďalšie vozidlá," uviedol Gašpar.

Policajti sa preto rozhodli strieľať na pravé zadné koleso unikajúceho vozidla. Guľka však prešla cez kufor. Napriek ostrej streľbe na vozidlo vodič nespomaľoval, no pri prechode cez železničné priecestie nezvládol riadenie a havaroval.

Policajný prezident na otázku novinárov povedal, že naši policajti pre podobné situácie nemajú špeciálny trenažér, teda podobný zásah si nevedia nacvičiť.Auto zasahujúcich policajtov nebolo vybavené kamerou.

Vodičove rady

Policajti pri obhliadke zistili, že vo vozidle sa nachádza zakrvavená osoba. 

Gašpar uviedol, že ostatní členovia posádky vodiča prosili, aby zastal, ten im však odporučil, aby sa prikrčili.

Inšpekcia prípad preverí 

Policajný šéf na konci vyjadril ľútosť nad smrťou mladého človeka, no poukázal na fakt, že policajti nemali vedomosti o tom, koľko osôb sa na palube nachádza. Dodal, že použitie zbrane bolo reakciou na agresívnu a nezodpovednú jazdu vodiča.

Gašpar uviedol, že inšpekcia celú vec vyšetrí. Dodal, že policajt rozhodne nestrieľal na osoby úmyselne, mieril na pravé zadné koleso, zopakoval. 

ANKETAZachovali sa podľa vás policajti správne? Áno 60% Nie 40% Hlasovalo 2091 ľudí, aj vy

Pozrite si tlačovú konferenciu opozičných poslancov o streľbe

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 05 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:58