Béla BugárTASR/J. Kotian
StoryEditor

Žitňanskej krok dostal koalíciu do pozoru. Je možné, že hlasovanie o Jankovskej odložíme, vyhlásil Bugár

17.06.2017, 11:02
Autor:
TASRTASR
Ministerka spravodlivosti za túto stranu Lucia Žitňanská má zásadný problém s kandidatúrou Moniky Jankovskej, štátnej tajomníčky rezortu justície, ktorá v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD.

Voľba člena Súdnej rady SR by sa mohla v Národnej rade SR odložiť. Pripustil to predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Ministerka spravodlivosti za túto stranu Lucia Žitňanská má zásadný problém s kandidatúrou Moniky Jankovskej, štátnej tajomníčky rezortu justície, ktorá v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD.

"V prípade Súdnej rady sa budeme musieť dohodnúť v koalícii. Môže sa stať, že odložíme hlasovanie. Intenzívne rokujeme po tom, čo ministerka Žitňanská vyslovila svoj postoj," povedal Bugár.

​Žitňanská mala vo štvrtok (15.6.) rokovať s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Jankovskej nominácia je pre ňu neprijateľná. Údajne bude zvažovať svoje zotrvanie vo funkcii v prípade, ak Jankovská do Súdnej rady prejde.

Ministerka nedávno povedala, že zmeny v sudcovských zákonoch presadila aj preto, aby bol eliminovaný politický vplyv v Súdnej rade a bola otvorená aj pre nesudcov. Poukázala, že Jankovská je v politickej pozícii a zároveň sudkyňa.

"S jej kandidatúrou preto nemôžem súhlasiť," uviedla Žitňanská, ktorá dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov.

Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu Gábora Gála stojí za Žitňanskou a Jankovskej nomináciu považuje za problém. Je za nájdenie dohody. Nepovedal, či strana vystúpi z koalície, ak by Žitňanská podala demisiu.

Voľba člena, ktorý má v Súdnej rade zastupovať parlament, je naplánovaná na aktuálnu schôdzu NRSR. Okrem Jankovskej kandiduje aj advokát Allan Böhm.

Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD), Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v rade končí mandát Alene Šiškovej.

01 - Modified: 2022-11-21 06:43:40 - Feat.: - Title: Kollár to dáva na Bugára 02 - Modified: 2022-05-03 11:26:50 - Feat.: - Title: Bugár vystupuje zo strany Aliancia. SMK chce vytlačiť Most-Híd a Spolupatričnosť, tvrdí exminister Sólymos 03 - Modified: 2021-09-30 17:41:36 - Feat.: - Title: Berényi: Maďarská strana Aliancia sa môže stať stabilizujúcim prvkom na politickej scéne 04 - Modified: 2021-09-30 17:21:33 - Feat.: - Title: Zjednotená maďarská Aliancia chystá snem. Pri Fidesze sme sa nesporili, tvrdí jej budúci predseda 05 - Modified: 2021-09-18 14:18:42 - Feat.: - Title: Most-Híd dneškom zaniká, oznámil podpredseda strany. S Alianciou však mieri do parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:56