StoryEditor

Žiaci a učitelia bojujú za slobodu v písaní. Vraciame sa o 85 rokov späť, kritizujú

15.06.2017, 17:53
Školy nechcú aby im ministerstvo prikazovalo učiť deti spojité písmo, vďaka novej verzii písania majú viac času na iné veci.

Klasické písané písmo na všetkých školách. To plánuje zaviesť minister školstva Peter Plavčan od septembra tohto roku.

Rezort pred mesiacom schválil dodatok k štátnemu vzdelávaciemu programu, ktorý presne vymedzuje, aký typ písma sa majú učiť prváci. Doteraz však mali školy vo výbere voľnosť, a tak mnohé z nich prešli na nové písmo Comenia Script, ktoré je kombináciou tlačeného a písaného písma.

Podľa učiteľov je jednoduchšie, čitateľnejšie a žiaci robia vďaka nemu v diktátoch menej chýb. S návrhom ministerstva sa nestotožňujú. Dnes preto zorganizovalo 27 škôl po celom Slovensku akciu Deň husieho brka, ktorá je súčasťou petičnej akcie Sloboda v písaní. Do dnešného dňa ju podpísalo vyše 6-tisíc ľudí a do 27. júna potrebujú nazbierať 10-tisíc podpisov. Ak sa im to podarí, rezort školstva sa problematikou bude musieť zaoberať.

U nás už 6 rokov

Prvou školou na Slovensku, ktorá začala Comenia Script učiť svojich prvákov bola cirkevná základná škola Narnia. Tá tvrdí, že ministerským návrhom sa vraciame o 85 rokov dozadu. Záväzná úprava typu písma totiž naposledy existovala v roku 1932. Nové písmo sem z Česka pred 6 rokmi doniesla jeho garantka Andrea Cinegová, ktorá objasňuje, že školy zapojené do akcie nepožadujú jeho celoplošné zavedenie.

Ide im iba o možnosť výberu, čo škole a žiakom vyhovuje. Hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová však oponuje, že tú budú mať aj po platnosti dodatku. Vymedzili v ňom len minimálny štandard, ktorý budú musieť ovládať. Ten sa však zdá žiakom príliš zložitý a nadbytočný. „Vedel by som písať aj písaným, ale trvalo by to oveľa dlhšie,“ hovorí štvrták Samuel Jursík zo základnej školy FELIX a na papier zatiaľ brkom píše, že chce slobodu v písaní.

Akcia má poukázať na to, že písané písmo bolo zavedené v dávnej minulosti, keď sa písalo brkom, aby pri prerušení nevznikali machule. A v súčasnej dobe svoje opodstatnenie nemá. „Klasické písané písmo je pre dnešné deti síce krásne, no nepraktické, a od 3. ročníka si ho prispôsobujú a zjednodušujú,“ tvrdí Cinegová.

HN/Pavol Funtál

Jedna trieda, dve písma

Ondrej Struhár, triedny učiteľ štvrtákov, ktorí v základnej škole FELIX začali Comenia Script používať ako prvá trieda, si myslí, že rezort ku kroku pristúpil, pretože mu šéfuje nominant strany SNS a tá je známa presadzovaním tradičných vecí. Podobný názor má aj hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová.

Vnútorné motivácie nepoznám, ale pravdepodobne vyhral tradicionalistický duch,“ povedala. S návrhom ministerstva prikazovať učenie spojitého písma nesúhlasí.

Aj vo FELIXOVI učia Comenia Script, nie všetci žiaci ho aj používajú. Štvrtáčka Adela Zemaníková ostala pri klasike. „Adelka je dievča, ktoré k nám prestúpilo z inej školy, kde sa učili iba písané,“ vysvetľuje jej učiteľ Struhár. Žiačka hovorí, že vie písať aj Comenia Scriptom, ale spojené sa jej páči viac. „Podľa mňa je dobré, aby sme mali slobodu a nie aby sme mali prikázané, ktorý typ písma sa máme učiť,“ hovorí.

Viac času

Skokanová však vysvetľuje, že rezort nezaviedol nič nové. „Spojitým písaným písmom sa žiaci učia písať v prvom ročníku aj dnes, prijatý dodatok len presne špecifikuje, aký minimálny typ písma musia naši žiaci prvého ročníka základných škôl ovládať.“

Žiaci tak budú môcť naďalej písať ako im to vyhovuje, naučiť sa písať spojito však musieť budú. Riaditeľka školy Mária Boledovičová síce hovorí, že deti sa ho v prvom ročníku učia, jeho dokonalé ovládnutie je však zdĺhavý proces. Aj preto prešli na Comenia Script.

„Tým, že je písmo jednoduchšie, nám vznikol čas navyše, počas ktorého sa môžeme so žiakmi venovať iným veciam,“ vysvetľuje Boledovičová. Súhlasí aj Cinegová, ktorá pôsobí v Narnii a tvrdí, že im vďaka nemu ostáva veľa času na čítanie a čím viac deti čítajú, tým sa znižuje aj ich chybovosť v gramatike.

Autorkou písma je Radana Lencová z Českej republiky, kde sa testuje už od roku 2010. Tamojší rezort školám typ písma neurčuje. „Rozhodnutie je v kompetencii každej konkrétnej školy,“ vysvetlil komunikačný odbor. Školy tak dúfajú, že schválený dodatok si ešte naše ministerstvo rozmyslí.

01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-03-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Písmo je nákazlivý vírus, túžba písať sa medzi starými Slovanmi šírila ako epidémia, hovorí archeológ 04 - Modified: 2024-02-21 10:11:06 - Feat.: - Title: Medzislovančina je umelý jazyk, ktorému rozumieš aj ty. Dohovorí sa ním 300 miliónov ľudí, takto vyzerá v praxi 05 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Budú školy bezpečnejšie? Prehľadávanie batohov nič nerieši. Expert hovorí o piatich spôsoboch ochrany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:18