TASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Opoziční lídri sa pred voľbami konečne dohodli. Potvrdili vznik pravicovej koalície

08.06.2017, 18:33
Richard Sulík, Igor Matovič a Alojz Hlina podpísali spoločný postup do jesenných župných volieb.

Opozičná spolupráca pred krajskými voľbami dostala oficiálnu formu.

Predseda SaS Richard Sulík, líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič a šéf KDH Alojz Hlina dnes svojimi podpismi definitívne posvätili spoločný postup do jesenných volieb do VÚC.

Podpis potvrdili pre HN predstavitelia všetkých troch strán. K detailom zmluvy sa však vyjadrovať nechceli. „Sú tam určité nastavenia, ktoré sú dôležité pre zmluvu a v priebehu najbližšieho obdobia povieme viac,“ komentoval podpis dohody Hlina.

​Proces nastavovania spolupráce však ešte nie je kompletný. Krajské štruktúry dostali 15 dní na to, aby sa vyjadrili, v ktorých regiónoch budú ochotné spolupracovať. 

Nepredpokladám, že by do toho masívne nešli. Podľa našich predbežných informácií väčšina krajov s nami pôjde, ale je to čisto na nich,“ hovorí Matovič.

Zmluva totiž umožňuje vybaviť si výnimky v prípade výhrad k niektorému z kandidátov na župana.

Dlhodobo sa hovorí najmä o tom, že kresťanskí demokrati sa zrejme nepostavia za adepta SaS na šéfa bratislavskej župy Juraja Drobu, ktorý v minulosti napríklad podporil pochod Dúhový pochod.

Spolupráca pred krajskými voľbami nemusí znamenať koniec.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý za stranu vyjednával, verí, že by sa spoločný postup mohol pretaviť aj do parlamentných volieb.

Netvrdím, že to bude presne takýmto spôsobom, ale teraz ukážeme, že vieme spolupracovať napriek niektorým hodnotovým rozdielom,“ dodáva Galko.

Dohoda medzi trojicou strán sa nerodila ľahko. Začiatkom mája HN upozornili, že strany sa pri vyjednávaniach zasekli.

Problémom bol pomer rozdelenia počtu poslancov na kandidátkach. KDH nesúhlasilo, aby bol zakotvený priamo v zmluve. Či odtiaľ napokon vypadol, zástupcovia jednotlivých subjektov konkretizovať nechceli.

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2024-02-25 13:34:51 - Feat.: - Title: "Všetko, čo je zákonné, je legitímne." Taraba hovorí o práve koalície mať šéfa SIS, Sulík o obchádzaní zákona 03 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 04 - Modified: 2023-11-29 19:48:29 - Feat.: - Title: Smer podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze o Expo Dubaj, chce aby Sulík škody preplatil 05 - Modified: 2023-10-21 06:31:26 - Feat.: - Title: Zmena predsedu SaS nie je aktuálna. Na jar ma zvolili na štyri roky, tvrdí Sulík
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:04