StoryEditor

Fico: Hlboko sa mýlili všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry (anketa o zrušení amnestií)

31.05.2017, 16:41
Autor:
chocholmlm
Prečítajte si, ako reagujú slovenskí politici vrátane najvyšších ústavných činiteľov na zrušenie Mečiarových amnestií.

o takmer 20 rokoch boli dnes definitívne zrušené kontroverzné amnestie udelené v roku 1998 Vladmírom Mečiarom. Ústavný súd v pomere hlasov osem ku dvom potvrdil rozhodnutie poslancov parlamentu.

​Prečítajte si, ako na to reagujú slovenskí politici vrátane najvyšších ústavných činiteľov:

Andrej Kiska, prezident: "Rozhodnutie Ústavného súdu SR otvára po 19 rokoch priestor na uplatnenie elementárnej spravodlivosti pre obete a poškodených. Očakávam, že po zrušení Mečiarových amnestií sa dočkáme procesu, ktorý určí, kto je osobne a trestne zodpovedný za zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny a súvisiace činy. Je vecou súdov, aby začali konať a rozhodovať vo všetkých veciach, v ktorých sa pre amnestie nesmelo pokračovať. Tak, aby ich zrušenie nezostalo len na papieri. Ľudia na Slovensku oprávnene očakávajú, že výsledkom budú spravodlivé a nespochybniteľné rozsudky našich súdov, ktoré konečne uzavrú túto temnú kapitolu v histórii našej krajiny."

Robert Fico, premiér a predseda Smeru: "Riešenie, ktoré sme spoločne vo vládnej koalícii pripravili, je plne v súlade s Ústavou SR. Opäť sa ukázalo, že všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili."

Andrej Danko, predseda parlamentu a SNS: "Som rád, že koalícia našla riešenie, ktoré potvrdil Ústavný súd."

Anton Hrnko, poslanec a podpredseda SNS: "Je to ďalší krok k narušeniu ústavnosti Slovenskej republiky. Viac k tomu nemám čo povedať."

Peter Kresák, poslanec Mosta a jeden z hlavných tvorcov koaličného návrhu na zrušenie amnestií: "Samozrejme, že som rád. Potvrdilo sa, že to bol najlepší možný spôsob a zároveň sa nepotvrdilo spochybňovanie Ústavného súdu. Je to dôležité rozhodnutie."

Lucia Žitňanská, ministerka spravodlivosti z Mosta: "Ústavný súd rozhodol o zrušení Mečiarových amnestií. Po 19 rokoch a viacerých neúspešných pokusoch sa definitívne podarilo odstrániť jednu veľkú traumu tejto krajiny. Navyše, v zhode medzi vládou, parlamentom, prezidentom a vo výsledku aj Ústavným súdom. Práve zhoda najvyšších ústavných inštitúcií na spôsobe zrušenia amnestií svedčí o tom, že v kľúčových okamihoch a dôležitých témach ešte stále dokážeme komunikovať a nájsť východisko. Pre Slovensko je to významný deň a ďakujem všetkým, ktorí sa na ňom podieľali."

Peter Budaj, poslanec OĽaNO a predkladateľ opozičného návrhu na zrušenie amnestií: "Dúfal som, že Ústavný súd nebude brániť spravodlivosti a aj sa to potvrdilo. Toto je veľké víťazstvo všetkých Slovákov, ktorí bojovali proti tomuto nemorálnemu rozhodnutiu udeliť amnestie. Teraz očakávam, že orgány činné v trestnom konaní budú mať uvoľnené ruky a dozvieme sa aj nové veci ohľadne vyšetrovania vraždy Róberta Remiáša a únosu Michala Kováča mladšieho."

Béla Bugár, podpredseda parlamentu a predseda Mosta: "Podarilo sa nám odstrániť veľkú traumu Slovenska a zrušiť nemorálne amnestie pána Mečiara. Je to veľký krok pre Slovensko, ale aj pre stranu Most-Híd. Podarilo sa nám dať bodku za mečiarizmom."

Erik Tomáš, poslanec Smeru a mediálny poradca premiéra Fica: "Rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý potvrdil zrušenie Mečiarových amnestií, je skvelou správou pre Slovensko. Zároveň aj jasnou odpoveďou všetkým špekulantom, ktorí pochybovali o úprimnosti iniciatívy premiéra i vládnej koalície ako takej. Som hrdý na to, že som ako poslanec Národnej rady SR mohol priamo svojim hlasom otvoriť dvere spravodlivosti. Nikdy by som nehlasoval inak."

Boris Kollár, poslanec a predseda Sme rodina: "Všetci sme radi, že to Ústavný súd potvrdil. Bola to podľa mňa tá najčistejšia cesta, že sa tam Ústavný súd zakomponoval. Predtým sme sa obávali zákulisnej hry, nechceli sme robiť užitočných idiotov. Dobré je, že sa konečne môžeme vyrovnať s mečiarizmom. Snáď teraz aj pani Remiášová nájde pokoj a spravodlivosť, aj keď jej to syna nevráti."

Martin Poliačik, poslanec SaS: "SaS hlasovala vždy za zrušenie amnestií a bola aktívna aj pri tvorení úspešného návrhu na ich zrušenie. Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu je významným historickým krokom a symbolickým gestom."

Miroslav Číž, poslanec Smeru: "Treba to zobrať na vedomie a rešpektovať."

Monika Beňová, europoslankyňa Smeru: "Ja som sa aj podpísala pod petíciu Via Iuris. Je to pozitívna nádej pre Slovensko. Dúfam, že tento moment pomôže k tomu, aby sa vyšetrili prípady a potrestali ľudia, ktorých sa to týka."

01 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 02 - Modified: 2024-03-23 17:23:18 - Feat.: - Title: „Tentoraz to nenechám len tak.“ Slováci si vyberajú ďalšieho prezidenta, takto sa volí v Bratislave (+ video) 03 - Modified: 2024-03-05 13:20:00 - Feat.: - Title: „Spaľováky“ bez šance: Poznáme finalistov prestížnej ankety Svetové auto roka 2024 04 - Modified: 2024-02-27 10:30:44 - Feat.: - Title: Poznáme Európske auto roka 2024. Víťazom sa stal opäť elektromobil, porazil aj prémiu 05 - Modified: 2024-02-13 17:00:00 - Feat.: - Title: Rusko zhltne východný breh Dnepra. Anketa ukazuje najhoršie obavy Ukrajincov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:00