StoryEditor

Ficova vláda vyspovedala kandidátov na šéfa ÚVO. Nevybrala žiadneho, všetko sa začne odznova

24.05.2017, 17:00
Autor:
TASRTASR
Vláda uložila vedúcemu úradu vlády Igorovi Federičovi, aby vyhlásil opätovnú výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO.

Vláda dnes nevybrala svojho nominanta na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Verejné vypočutie absolvovali traja kandidáti, ani jeden z nich však nezískal potrebný počet hlasov. Kabinet tak výber zopakuje, malo by sa tak stať ešte do letných prázdnin.

Nikto nezískal potrebnú väčšinu

"Po verejnom vypočutí a po tom, čo sme si vypočuli argumenty všetkých troch kandidátov, ktorí sa zúčastnili na tomto rokovaní, v hlasovaní ani jeden z kandidátov nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov," priblížil po rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že on sám sa trikrát zdržal.

Vláda preto uložila vedúcemu úradu vlády Igorovi Federičovi, aby vyhlásil opätovnú výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO. Kritéria výberu sa podľa Fica nebudú meniť a môžu sa prihlásiť aj doterajší kandidáti.

"Chceme to zvládnuť tak, aby toto verejné vypočutie prebehlo ešte do začiatku letných prázdnin, aby sme mohli v prípade zvolenia vo vláde posunúť kandidáta do Národnej rady SR, aby tá rozhodovala o kandidátovi na septembrovej schôdzi," avizoval premiér.

Verejné vypočutie a celá diskusia o predsedovi ÚVO splnila podľa neho svoj účel, preto ju hodnotí pozitívne. K výberu vláda podľa svojho predsedu pristúpila s plnou vážnosťou, čoho dôkazom je aj dnešné rozhodnutie.

"Očakávam, že tu bude širší výber kandidátov, z ktorých bude môcť vláda vybrať a ponúkneme NR SR kandidáta, o ktorom bude vláda presvedčená, že je perfektne pripravený na túto pozíciu... Ukázalo sa, že vláda má asi inú predstavu o kandidátovi, ktorý by mal riadiť ÚVO. Dali sme najavo, že chceme väčšiu kvalitu," doplnil Fico.

"Musia priniesť o niečo viac"

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) žiadny z uchádzačov o post predsedu ÚVO nezískal nadpolovičnú podporu vo vláde, preto je prirodzené, že bude druhé kolo.

"Z môjho pohľadu na to, aby kandidát získal nadpolovičnú väčšinu vlády, musí priniesť ešte o niečo viac, ako sme toho boli dnes svedkami," povedal.

Ako on osobne na rokovaní vlády hlasoval, Kaliňák neprezradil.

O post šéfa ÚVO sa uchádzali jeho súčasná predsedníčka Zita Táborská, právnik na tomto úrade Peter Kubovič a generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby SR Juraj Méry. Päťročné funkčné obdobie Táborskej končí v júni.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:34