StoryEditor

Nevieme sa vyjadriť k Matovičovi, nie sme klinika mentálneho zdravia, reaguje Úrad vlády

08.05.2017, 19:09
Šéf OĽaNO dnes oznámil, že nebude viac chodiť na zasadania parlamentu, pretože sa mu vyhrážali.

"Nebudem viac chodiť do parlamentu ako poskok a podriadený tohto psychopata," vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič s odkazom na predsedu parlamentu Andreja Danka.

Neznámy muž sa mal Matovičovi vyhrážať

Vysvetlil, že sa nebude zúčastňovať parlamentných schôdzí a príde tak o plat. "Od zajtra som úplne slobodný človek," povedal líder obyčajných.

Na tlačovke spomínal mnohé prípady, keď ho mala vláda moc obrať o občianske práva. Vyvrcholiť to malo vyhrážaním sa od neznámeho muža, ktorý mal Matovičovi na ulici povedať: "Do pondelka máš termín a vypadneš odtiaľ. Inak ti sám nájdem vlak. My ťa vyhadzovať nebudeme. Keď s tým pôjdeš na políciu, len to urýchliš."

Podľa Matoviča je za tým práve Danko, ide však o jeho domnienku, ako sám na tlačovke priznal. "Možno to nie je Danko, možno Fico, Bugár, Kaliňák, možno iný 'mafoš', ktorý sa pohybuje v parlamente či vo vláde, možno sa na tom dohodli spoločne, ale nedokážem s takýmto pocitom do siene zákonnosti, do priestoru, v ktorom by mal byť výkvet národa, naďalej chodiť," zhrnul.

"Toto vystúpenie už nepotrebuje žiaden komentár," napísal v stanovisku Andrej Danko.

Matovič "otravuje spoločnosť svojou diagnózou"

Úrad vlády SR sa "nevie" vyjadriť k dnešnému rozhodnutiu Matoviča. Zdôvodňuje to tým, že nie je klinika mentálneho zdravia.

"Je neuveriteľné, že v deň, keď si pripomíname víťazstvo nad fašizmom, keď spomíname na našich otcov, ktorí zahynuli v boji proti fašizmu, tento človek otravuje spoločnosť svojou diagnózou," uviedol tlačový odbor Úradu vlády SR.

Matovičovo rozhodnutie považuje líder Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár za svojský spôsob narábania s poslaneckým mandátom. Myslí si, že určitú nevôľu môže vyvolať práve v radoch opozície.

Most-Híd v stanovisku pripomenul, že každý občan SR má právo sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní, ak sa cíti byť ohrozovaný na živote a zdraví. Pravdivosť skutočností, ktoré spomínal Matovič, môžu podľa Mosta-Híd preveriť práve ony.

"Je poslancom NR SR, má stáť na strane pravdy, podať preto trestné oznámenie a umožniť tým začatie vyšetrovania je jeho povinnosťou. Tento mandát znamená aj politickú zodpovednosť, ktorá vylučuje kriminalizovanie spoločnosti," zhrnul v stanovisku Most-Híd.

Droba aj Remišová stoja za Matovičom

Poslanec SaS Juraj Droba tvrdí, že Igor Matovič bol vždy na správnej strane barikády a naďalej má jeho dôveru. Oznámil to v reakcii na jeho dnešné rozhodnutie. Droba kandiduje za koalíciu SaS a OĽaNO na šéfa Bratislavského samosprávneho kraja.

"S 'kolotočárskym' štýlom politiky Igora Matoviča často nesúhlasím, ale od úplného začiatku bol na správnej strane barikády," vyhlásil Droba. Skonštatoval, že Matovič má jeho plnú dôveru, ako ju mal, keď ako jediný poslanec SaS v roku 2010 hlasoval proti jeho vylúčeniu z poslaneckého klubu liberálov.

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová vie pochopiť dnešné Matovičovo rozhodnutie. "Niektorí predstavitelia vládnej koalície už viac ako rok zneužívajú políciu a nelegálne získané informácie od štátnych inštitúcií, aby ho diskreditovali a šikanovali," povedala.

Tvrdí, že im vadí, že niekto poukazuje na korupciu a zlyhania vlády, a preto ho chcú takýmto spôsobom zlomiť. "Ja spolu s ostatnými členmi poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti budeme o to intenzívnejšie pracovať a prinášať riešenia na zlepšenie Slovenska," avizovala Remišová.

Baránek: V hre sú dve možnosti

"V hre sú dve možnosti," myslí si politický analytik Ján Baránek. Buď ide o Matovičov politický marketing alebo hovoril pravdu. V druhom prípade by bolo podľa Baránka škandalózne, "že štát nedokáže zaručiť bezpečnosť poslanca".

Politológ Tomáš Koziak tvrdí, že ide o úplne novú situáciu a "veľmi prekvapivú záležitosť". Matovič totiž podľa neho potrebuje byť viditeľný, aby zaujal svoj elektorát. "Ak by odišiel z parlamentu, stratí príležitosti a nebude tak na očiach voličov." Riešenie, ktoré šéf OĽaNO zvolil, je podľa Koziakovej mienky na polceste. 

Obava šéfa obyčajných však môže byť opodstatnená, myslí si Koziak. "Jeho štýl môže vyvolávať prudké reakcie jeho oponentov," tvrdí. Avšak, domnieva sa, že situácia ešte úplne objasnená nie je. "Toto bolo A, B sa ešte dočkáme," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:37