StoryEditor

Jančura bol na veľkom protikorupčnom pochode: Buď sa vláda zobudí, alebo môže padnúť

19.04.2017, 00:00
Autor:
lmlm
Šéf RegioJetu Radim Jančura si myslí, že práve takýto pochod organizovaný študentmi môže vyvolať zmeny.

Na Slovensku podniká už vyše sedem rokov. Nachádzal sa v Bratislave a nenechal si možnosť zúčastniť sa na Veľkom protikorupčnom pochode.

Bol v úlohe diváka a atmosféra ho doslova dojala.

"Bolo to veľmi emotívne. Cítil som tú atmosféru ako v roku 1989," hovorí pre HNonline.sk šéf českého dopravcu RegioJet Radim Jančura, ktorý bol jednýym z tisíce ľudí na Námestí SNP v Bratislave.

"Korupcia ničí slobodu"

Tvrdí, že rozumel, prečo vyšli Slováci do ulíc. Príjemne ho prekvapilo, akú silu majú mladí ľudia, ktorí dokázali prilákať takýto dav aj bez politikov.

"Jednoznačne som tomu rozumel. Mladí ľudia odchádzajú zo Slovenska. A iné krajiny vrátane Česka, toho rozumne využívajú. Títo ľudia by chceli mať budúcnosť na Slovensku."

Dodal, že sa mu páčilo skandovanie typu "Korupcia ničí slobodu." "To je svätá pravda. Kvôli korupcii premýšľajú politici nad tým, aby pomohli sami sebe a nepracujú pre ľudí. Kto raz kradne, tak už nikdy nepremýšľa o tom, čo je dobré pre ľudí. A maximálne hľadá nejaké populistické nápady, aby si udržal priazeň," hovorí Jančura.

Ten kvôli sporom so štátom skončil prevádzku vlakov na kľúčovej trati Bratislava - Košice.

Vláda sa môže prebudiť. Alebo padnúť

Jančura si myslí, že práve takýto pochod organizovaný študentmi môže vyvolať zmeny.

"Keď je to takto odspodu, teda od bežných mladých ľudí, tak určite potom aj tá vláda, ktorá nie je často spojená s realitou, sa môže prebudiť, alebo často proste padne. To záleží, či si vláda z toho zoberie ponaučenie a inšpiráciu, alebo to bude brať ako čisté nepriateľstvo o nebude sa tým pádom meniť nič."

Jančura po rokoch strávených na Slovensku tvrdí, že u nás je už situácia taká, že "každý vie, že kto a kde kradne a už to nie je ani tajné."

"Na Slovensku pomaly každý, kto trochu číta noviny vie, aké strany majú rozdelené firmy, rezorty a podobne. Politici si rozdelia štátnu správu nie preto aby ju riadili, ale preto, aby tam mali vplyv a vyťahovali peniaze. Je to tu rozparcelované a to tým ľuďom prekáža," ukončil šéf RegioJetu.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 05 - Modified: 2024-03-30 17:14:31 - Feat.: - Title: Búrlivý propalestínsky protest v Pakistane: Dav skandoval protiizraelské heslá a vyvolal požiar v reťazci KFC
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:46