StoryEditor

Minister školstva vysvetlil, prečo mešká výstavba Národného štadióna

11.04.2017, 14:35
Autor:
TASRTASR

Vláda ani na svojom utorňajšom zasadnutí neprerokovala informáciu ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) o tom, ako postupuje výstavba Národného futbalového štadióna (NFŠ) v Bratislave.

Materiál z rokovania stiahla, dôvodom bola neúčasť premiéra Roberta Fica. Uviedol to podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer-SD).

"Chceli sme počkať na pána predsedu vlády. Na budúcom zasadnutí vlády to bude," ozrejmil Kaliňák.

"Predseda vlády je ten hlavný, ktorý rozhoduje o výkonnej moci a čo je najpodstatnejšie, je to jedna z jeho dlhodobých agend, pravidelne je o tom informovaný, pravidelne rokuje s ministrom školstva, ktorý to má na starosti," doplnil.

Štát doteraz nemá stanovisko Európskej komisie, ktorá mala posúdiť, či bolo udelenie štátnej pomoci na výstavbu NFŠ prípustné. Štát podľa zmluvy poskytne dotáciu na výstavbu vo výške 27,2 milióna eur. Účinnosť podpísanej zmluvy je pritom podmienená získaním pozitívneho rozhodnutia Európskej komisie.

"Európska komisia sa pri konzultáciách v priebehu začiatku apríla vyjadrila, že preloží svoje hodnotenie a stanovisko na prelome apríla a mája. Tam budú uvedené všetky dôvody, ktoré sú relevantné pre ďalšie pokračovanie stavby," uviedol minister školstva Plavčan.

Informačnú správu vláda neprerokovala ani minulý týždeň, podľa ministra prerušila rokovanie z dôvodu doplnenia informácie, prečo sa výstavba NFŠ dostala počas zimy do trojmesačného sklzu.

Plavčan dnes novinárom vysvetlil, že meškanie spôsobili betonárske práce na základoch stavby, ktoré pre nepriaznivé počasie v decembri, januári a vo februári nemohli prebiehať.

"Jednoducho, ak sú nízke teploty, nedá sa betónovať, a práve v počiatočnej fáze akéhokoľvek objektu je dôležité poriadne vybetónovať základy, aby boli pri primeraných teplotách," uviedol Plavčan.

01 - Modified: 2024-03-12 15:23:40 - Feat.: - Title: Dohoda s Orlenom bola predo dvermi, nakoniec je všetko inak. Štadión Slovana však môže mať čoskoro nový názov 02 - Modified: 2024-02-01 18:30:21 - Feat.: - Title: „Ešte nie sme v plnej zostave.“ Nový obchodný dom má naštartovať február, privíta Poliakov známych na východe 03 - Modified: 2023-10-13 15:40:10 - Feat.: - Title: Šéf NFŠ: Je až neskutočné, ako vlády od roku 2021 ignorovali právny názor profesionálov na strane štátu 04 - Modified: 2023-10-12 14:21:06 - Feat.: - Title: Príde štát o štadión aj o veľké milióny? Jeho pozícia v spore s Kmotríkom je slabá, má stáť v tajnom posudku 05 - Modified: 2023-09-08 09:20:20 - Feat.: - Title: V spore týkajúcom sa Národného futbalového štadióna rozhodne Súdny dvor EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:14