TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Danko reagoval na zrušenie Mečiarových amnestií: Toto je na hrane únosnosti. Robíme svetový experiment

20.03.2017, 10:53
To znamená, že za ústavnú zmenu navrhovanú koalíciou bude okrem 79 koaličných poslancov hlasovať aj 14 poslancov ĽSNS.

Svet nepozná rušenie amnestií, robíme svetový experiment. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý v prípade rušenia Mečiarových amnestií hovorí o veľmi vážnych právnych veciach.

"Všade vo svete sú amnestie nezrušiteľné, toto je na hrane únosnosti. Robíme svetový experiment," vyhlásil Danko.

Nepovedal, či trvá na tom, aby v koaličných návrhoch zostala aj kompetencia Ústavného súdu SR. Rovnako neprezradil, či koalícia ustúpi opozícii a nebude trvať na prijatí ústavných zmien umožňujúcich zrušenie amnestií v zrýchlenom režime.

"Chcem dosiahnuť pravdu a spravodlivosť, rovnoprávne podmienky," uviedol Danko.

Je presvedčený, že v súčasnom právnom stave sú amnestie nezrušiteľné. Koaličný návrh je podľa neho na hrane únosnosti, ale legislatívne najčistejší.

Na otázku, či mu nebude prekážať, ak koaličné riešenie prejde s hlasmi ĽSNS, odpovedal, že Jána Budaja nikto nekonfrontoval s touto otázkou, keď jemu návrh ĽSNS podporila.

Otázku zrušenia Mečiarových amnestií parlamentné strany na dnešnom poslaneckom grémiu neuzavreli. Hovoriť o nej budú aj v utorok ráno (21.3.).

O návrhoch umožňujúcich zrušenie amnestií by mal parlament rokovať v úvode začínajúcej schôdze. Na stole sú dve riešenia, jedno predkladá Ján Budaj a druhé v podobe série ústavných zmien koalícia.

Budaj navrhuje zrušiť amnestie prijatím ústavného zákona. Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií.

Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.

Boj o Mečiarove amnestie 16:18 Ak by to bolo jednoduché, už by to Dzurinda zrušil „Ak by bolo riešenie zrušenie Mečiarových amnestií jednoduché, tak už by ich Dzurinda a ďalší zrušili,"  povedal Danko. 16:12 "Všade vo svete sú amnestie nezrušiteľné" "Všade vo svete sú amnestie nezrušiteľné, toto je na hrane únosnosti. Robíme svetový experiment," vyhlásil Danko. Nepovedal, či trvá na tom, aby v koaličných návrhoch zostala aj kompetencia Ústavného súdu SR. Rovnako neprezradil, či koalícia ustúpi opozícii a nebude trvať na prijatí ústavných zmien umožňujúcich zrušenie amnestií v zrýchlenom režime. 15:57 Ak ostane právny stav aký je, sú amnestie nezrušiteľné, hovorí Danko 15:41 Danko vyzval Kisku k väčšej zodpovednosti Odmietam sa zúčastniť na tejto motanici, ktorú kancelária spôsobila.
Vyzývam Andreja Kisku k väčšej zodpovednosti a k tomu, aby nespôsoboval škodu, vyhlásil Danko.
15:40 „Kiskov krok je na zamyslenie" Je to na zamyslenie, ako si dovolí napriek rozhodnutiu Benátskej komisie, prezidentská kancelária dovolí nekonať, pýta sa Danko v reakcii na konanie Kisku.  15:39 Stovky podaní, ktoré nie sú možno vybaviť Dnes sú stovky podaní na ústavnom súde, ktoré nie sú možné vybaviť a rozhodnúť, hovorí Danko.  15:36 Danko: Znovu vidíme úmysel nevymenovať ústavných sudcov „Dnes znovu vidíme úmysel nevymenovať ústavných sudcov a nepokročiť k riešeniu problému na Ústavnom súde," hovorí šéf parlamentu Danko. 15:35 Danko vyzýva Kisku, aby vymenoval sudcov „Ako predseda NR SR chcem povedať, že o chvíľu to bude rok, čo som v mojej funkcii. Nič nebráni tomu, aby prezident z navrhnutých kandidátov menoval za sudcov Ústavného súdu. Bola to jedna z tém, ktorá si žiadala riešenie," hovorí Andrej Danko na brífingu 15:12 Sulík: Ak by som chcel povedať viac, postavím sa k Budajovi „Ak by som chcel povedať viac, tak sa postavím k pánovi Budajovi, reagoval Sulík na brífingu," ktorý stál spoločne so šéfom OĽaNO-NOVA Igorom Matovičom bokom. 15:08 Kotlebovci nezmenili náš postoj, vyhlásil Budaj Mal som dojem, že to nijako nezmenilo postoj koalície a náš postoj, reagoval Ján Budaj na otázku, že kotlebovci podporia koaličný návrh na zrušenie amnestií. 15:05 „Danko ma záujem" „Mám pocit, že šéf parlamentu Andrej Danko má záujem na vytvorenie konsenzu pre zrušenie amnestií. To isté aj Béla Bugár a Martin Glváč. Chcem veriť, že takto budú postupovať aj vo vnútri koalície," hovorí Budaj. 15:04 Meniť takto ústavu je nevhodné, tvrdí Budaj Upozornili sme na to, že meniť ústavu je nevhodné a nepripojíme sa k tomu. Na druhej strane to našlo odozvu, tvrdí Budaj na brífingu. 15:03 Termín ešte nepadol Budaj hovorí, že ešte nepadol termín či a v akom termíne sa bude rokovať o zrušení amnestií, hovorí Budaj. 14:59 Budaj tvrdo skritizoval koaličný návrh: Nechystá sa tu pohreb celého úsilia? Pozrite si rozhovor s predkladateľom jedného z návrhov na zrušenie Mečiarových amnestií a poslancom OĽaNO Jánom Budajom zo štvrtka 16. marca. Video spustíte kliknutím na obrázok:

14:32 Šéf ĽSNS sa na grémium nedostavil, otváral reštauráciu vo Zvolene 14:27 Grémium bude pokračovať v utorok ráno Poslanecké grémium bude pokračovať v utorok o 8.00 hod. 14:02 Sulík oznámi stanovisko v utorok „V utorok doobeda budeme mať tlačovú besedu a tam povieme svoje stanovisko," odkázal pred poslaneckým grémiom šéf SaS Richard Sulík. 14:02 Kotlebovci podržia Fica, poslanci schvália zrušenie Mečiarových amnestií "ĽS Naše Slovensko sa po dôkladnej právnej analýze rozhodla, že v hlasovaní v NR SR podporí vládny návrh ústavného zákona, ktorého cieľom je vytvoriť legislatívnu pôdu na zrušenie Mečiarových a Kováčových amnestií,“ píše sa v stanovisku ĽSNS. To by znamenalo, že za ústavnú zmenu navrhovanú koalíciou bude okrem 79 koaličných poslancov hlasovať aj 14 poslancov ĽSNS, čím bude prekročená hranica 90 hlasov potrebná na prijatie návrhu. Viac si prečítajte TU. 13:31 Marček: Vládny návrh je rozumnejší Vládny návrh je rozumnejší, ale ešte neviem, ako budem hlasovať, povedal nezávislý poslanec Peter Marček.
13:08 Kollár: Ide nám prioritne o zrušenie amnestií „Ide nám o to, aby sme Mečiarove amnestie zrušili prioritne. Aj keď sa nám to podarí urobiť aj s marťanmi, tak to podporíme," hovorí na brífingu šéf hnutia Sme Rodina Boris Kollár. 13:06 "Nepovažujem svoj návrh na zrušenie amnestií za súkromný. Verím ale, že tento omyl, akým je skrátené konanie, nebude," tvrdí Budaj. 13:05 "Verím, že Danko nechce frašku" Verím, že Danko si nepraje, aby sa zúčastnil takej frašky ako je skrátené legislatívne konanie, hovorí Budaj. 13:04 Budaj hovorí o stretnutí s Dankom Dôležité je že táto skupina politikov s strán sa dokázal zjednotiť. Odchádzame k Danxkovi na grémium, že ich záujem vítame a sme zvedaví na ich gesto ku skrátenému konaniu, hovorí Ján Budaj. 12:57 Kiska reagoval na koaličný návrh „Domnievam sa, že k diskusii o návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií treba vytvoriť dostatočný časový priestor. Nepokladám za správne, aby sme tento ústavný zákon, zmenu ústavy prebehli v priebehu niekoľkých dní, aby prebehla v skrátenom legislatívnom konaní,“ uviedol Kiska na margo koaličného návrhu, ktorý schválila vláda. 12:56 Jarjabek: Brňák je dostatočne nezávislý „Teraz sa stretávame preto, aby sme sa dohodli. Idem tam s tým, aby som si vypočul názory právnikov. O ústavnom sudcovi Brňákovi (bývalý poslanec za HZDS, pozn. red.) si myslím, že je dostatočne nezávislý," povedal pred začiatkom poslaneckého grémia poslanec Smeru Dušan Jarjabek, ktorý bol bývalým poslancom HZDS.
12:49 Beblavý píše o zrušení Mečiarových amnestií 12:23 Hlasovanie za zrušenie amnestií? Každý si budeme spytovať svoje svedomie, tvrdí poslanec Kresák Video spustíte kliknutím na obrázok:
12:18 Danko zvolal brífing Šéf parlamentu Andrej Danko zvolal brífing na 15.30 hod. Vyzve prezidenta na okamžité vymenovanie ústavných sudcov a bude informovať o výsledku poslaneckého grémia. 12:06 Beblavý: Budeme hlasovať za Budajov návrh "Vždy sme podporovali a podporujeme zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Opozičný návrh na ich jednorazové zrušenie je najlepšie riešenie, preto budeme podporovať návrh Jána Budaja (OĽaNO-NOVA) a budeme za neho hlasovať," uistil Beblavý. 12:02 Budaj: Obrovský spoločenský úspech "Blahoželám verejnosti, ktorá videla v priamom prenose, že stačí prejaviť názor a koalícia pri amnestiách ustúpila. Toto zdvihnutie sa verejnosti, ktoré dosiahlo zmenu názoru, je obrovský spoločenský úspech. Poďme ale ďalej. Vyzývam verejnosť, aby pomohla očistiť Slovensko aj v oblasti generálnej prokuratúry," vyhlásil Budaj na brífingu. Viac si prečítajte TU.
Ján Budaj
Zdroj: YouTube
11:57 To, čo hovorí Mečiar, je veľké klamstvo. Fegyveres reagoval na slová expremiéra Video spustíte kliknutím na obrázok:
11:42 Beblavý a spol. majú dve podmienky Nezaradení poslanci združení okolo Miroslava Beblavého sú ochotní rokovať o podpore koaličného návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií. Majú však dve podmienky. Viac si prečítajte TU. 11:10 Kiska poslal Dankovi list "Dnes posielam list predsedovi parlamentu a predstaviteľom všetkých štandardných politických strán, kde ich vyzývam k tomu, aby sme túto historickú šancu nepremárnili. Aby prebiehala medzi politickými stranami diskusia, snaha o porozumenie a argumentovanie," vyhlásil prezident Andrej Kiska po stretnutí so sudcami, ktorí vyzývali na zrušenie amnestií. Viac si prečítajte TU. 11:05 Kiska nesúhlasí s vládou Prezident Andrej Kiska si nemyslí, že je správne zmenu ústavy uskutočniť v skrátenom legislatívnom konaní. "Domnievam sa, že k zrušeniu amnestií, treba vytvoriť dostatočný časový priestor."  Práve návrh koaličných strán hovorí o tom, že by sa zmena mala diať v skrátenom konaní.

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje 05 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:28