Premiér Robert Fico a prezident Andrej KiskaTASR/M. Baumann
StoryEditor

Fico ostro kritizoval Kisku: Prezident neustále vyvoláva konflikt. Každý deň na mňa útočí

19.03.2017, 10:34
Autor:
lmlmTASRTASR
Premiér Robert Fico dodal, že Kiskovi poradcovia ho tlačia do konfliktu.

Premiér Robert Fico dnes obvinil Andreja Kisku, že prezident vyvoláva konflikt. "Prezident útočí na mňa na dennej báze, ide medzi študentov a útočí na mňa. To som si ja nikdy nedovolil útočiť na neho medzi študentami," povedal Fico v relácii V politike na TA3.

Fico dodal, že Kiskovi poradcovia ho tlačia do konfliktu s premiérom. "Rieši sa tam politická budúcnosť prezidenta a možné založenie politického subjektu. Ale ja to hovorím ešte raz, ja nemám o konflikt záujem. To neznamená, že si nebudem hovoriť suverénne svoje názory a postoje," dodal Fico.

Kritika na adresu prezidenta

Podľa Kisku je zahraničná politika súčasnej vlády často mätúca, pričom inak sa jej predstavitelia vyjadrujú v Bratislave a inak v Bruseli.

"Neviem, o čom pán prezident hovorí. Mohol by si niekedy ešte predtým, ako niečo od poradcov prečíta, si ten prejav prečítať. To sú veci, ktoré mu evidentne niekto píšePotom nemá odvahu odpovedať na otázky a odíde preč," odkázal mu Fico.

Premiér sa venoval aj koaličnému návrhu, ktorý predstavil v stredu na vláde.

"Máme veľké výhrady opozície, že by vláda zrušila amnestie ústavným zákonom. Do budúcna by to bol precedens. Hľadali sme riešenie na hrane ústavnosti," povedal premiér. Podľa neho koalíciu nemôže nikto upodozrievať z "nejakých hier."

Opozícii sa tento koaličný návrh, o ktorom sa bude rozhodovať od utorka na 14. schôdzi parlamentu, nepozdáva.

Opoziční poslanci vyčítajú koalícii, že po tom, ako poslanci zrušia amnestie, bude musieť odobriť toto rozhodnutie Ústavný súd.

Podľa opozície je to zrada, lebo medzi ústavnými sudcami sú viacerí sudcovia, ktorí pôsobili v politike za Mečiarovej vlády.  

Fico: Nechávam to na poslancov

Vláda si podľa premiéra uvedomuje, že na prijatie ústavného zákona je potrebná dohoda koalície a opozície.

"Nechávam to už na poslancov. My sme si svoju úlohu splnili, experti pripravili návrhy a je to teraz na rokovaní poslaneckých klubov," avizoval.

Zároveň odmietol kritiku niektorých opozičných strán, že časť sudcov ÚS je historicky naviazaná na Vladimíra Mečiara a môžu preto zablokovať zrušenie jeho amnestií.

Podľa vlastných slov odmieta takúto diskusiu.

"Ak máme vytvorený Ústavný súd a tvrdíme, že má právomoc povedať, či je niečo ústavné alebo nie, tak to preboha rešpektujme a nerozprávajme o tom, či ten sudca prišiel vtedy alebo inokedy. Tak sa vyvíjala politická scéna," dodal Fico.

01 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 02 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka 03 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:44