Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Sulíkovci majú problém s vládnym návrhom na zrušenie amnestií. Žiadajú koalíciu o priestor

16.03.2017, 14:47
Autor:
TASRTASR
Riešenie vládnej koalície považuje SaS za bezprecedentné.

O zrušení tzv. Mečiarových amnestií by Národná rada (NR) SR nemala rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. So zrýchleným režimom nesúhlasí opozičná SaS, podľa ktorej si vládny návrh vyžaduje odbornú diskusiu.

"Zrušenie Mečiarových amnestií ústavným zákonom, ktoré aktuálne iniciovala opozícia, je známe už niekoľko rokov. Bolo predmetom mnohých diskusií a k navrhovanému riešeniu sa vyjadrili aj právne kapacity," pripomína SaS s tým, že právnici sa zhodli na zrušiteľnosti amnestií ústavným zákonom, ako navrhuje opozícia.

Riešenie vládnej koalície považuje SaS za bezprecedentné. "Takáto zmena si vyžaduje odbornú diskusiu. Zásahy do ústavy musia vychádzať z dôkladného poznania dôsledkov, aké vyvolajú. Osobitne sa to týka tých nezamýšľaných," uvádzajú liberáli.

​Unáhlenými zmenami Ústavy SR sa podľa nich zvyšuje riziko, že konečný výsledok bude v rozpore s očakávaniami. "Žiadame preto koaličné strany, aby na diskusiu o svojom návrhu ponechali verejnosti, zvlášť tej odbornej, dostatočný priestor," dodala SaS.

Vládna koalícia prichádza s vlastným návrhom zmien ústavy, ktorý má umožniť zrušenie amnestií. Parlament má dostať právomoc rušiť milosti a amnestie, aj tie Mečiarove. Keď poslanci schvália túto zmenu, môžu pristúpiť k samotnému zrušeniu Mečiarových amnestií. Ich rozhodnutie automaticky posúdi Ústavný súd SR. Dostane na to 60 dní. Až po tom, čo zrušenie odobrí súd, bude platné.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Pozrite si aj reakciu poslanca OĽaNO a predkladateľa jedného z návrhov na zrušenie amnestií Jána Budaja na koaličný návrh:

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:36