Rok 2016 znamenal pre predsedu extrémistickej ĽSNS zásadný zlom. Po marcových parlamentných voľbách si spolu s trinástimi ďalšími straníkmi sadol do parlamentných lavíc. Pritom to nie je tak dávno, čo Kotleba pochodoval slovenskými námestiami v čiernej uniforme nápadne pripomínajúcej gardistickú rovnošatu z čias vojnového slovenského štátu. Jeho Slovenskú pospolitosť súd v roku 2006 rozpustil. Neskôr sa preorientoval na zelené tričká a menčestrové sako a v roku 2013 sa stal banskobystrickým županom. Do parlamentu sa pokúšal dostať už od roku 2010. Kotleba bol pritom pre širokú verejnosť volebným prekvapením. Prieskumy zverejnené dva týždne pred voľbami mu totiž nedávali šancu. Napokon však jeho strana získala vyše osem percent. Dôvody jeho úspechu hľadali mnohí analytici. „Dáva jednoduchú odpoveď na problémy, ktoré ťažia ľudí. My to zvládneme, my ich vyženieme, a to ľuďom imponuje, že sa zbavia problému, ktorý sami nevedia vyriešiť,“ myslí si politológ Miroslav Kusý.TASR/M. Svítok
StoryEditor

Kotleba podpísal rozpočet kraja: Je napnutý, ale vykonateľný

23.02.2017, 19:52
Autor:
TASRTASR

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba (ĽSNS) dnes po dôkladnom zvážení podpísal rozpočet kraja na roky 2017-2019. TASR o tom informovala Michaela Piliarová, vedúca oddelenia propagácie a cestovného ruchu Úradu BBSK.

"Schválený rozpočet kraja je po poslaneckých úpravách síce napnutý, ale je vykonateľný. Vďaka dobrému hospodáreniu počas tohto volebného obdobia sme si tak mohli dovoliť navýšiť dotácie pre mestá, obce a dotácie na verejnoprospešné účely až na milión eur. Okrem toho môžeme tento rok vyčleniť na rekonštrukcie ciest viac ako 12 miliónov eur. A to všetko bez potreby zobratia akéhokoľvek úveru. Občania tieto investície do rozvoja kraja pocítia nielen na množstve kultúrnych a verejnoprospešných podujatí, ale aj na zlepšení kvality cestnej infraštruktúry v kraji a množstve ďalších investícií, ktoré v rámci BBSK tento rok pripravujeme. Opäť sa tak potvrdilo, že kde sa nekradne, peňazí je dosť," konštatovala v dnešnom stanovisku Piliarová.

Hoci rozpočet kraja schválili poslanci ešte vlani v decembri, predseda BBSK mal k nemu výhrady a uznesenie nepodpísal.

Poslanecký zbor ho schvaľoval aj vo februári a ako uviedol Kotleba, "poslanci nereflektovali pripomienky, ktoré mal Úrad BBSK k návrhu rozpočtu, takže tieto veci si musíme ustáliť, máme na to zákonných desať dní, potom budeme múdrejší".

Podľa predkladateľa materiálu, poslanca Jaroslava Demiana z najpočetnejšieho klubu v zastupiteľstve (Smer-SD, KDH) kľúčovými pre nich boli dve zmeny rozpočtu.

"V našom návrhu sme zvýšili finančné prostriedky na dotácie pre mestá a obce, spoločenské organizácie či združenia z vlaňajších 700-tisíc eur na milión. Je to jediná možnosť, ako im vieme pomôcť pri rôznych akciách. Druhý náš návrh sa týka vytvorenia balíka vo výške deväť miliónov eur na rekonštrukcie ciest II. a III. triedy, ktoré sú nevyhnutné. Vyskladali sme to tak, že sme krátili prostriedky určené na prepravu vo verejnom záujme, z 28 miliónov eur sme zobrali päť miliónov a 2,3 milióna eur berieme z rezervy, ktorú mala rozpočtovanú Banskobystrická regionálna správa ciest. K tomu sme pridali 1,7 milióna eur z rezervného fondu, ktorý tvoríme tri roky," vysvetlil Demian.

Brezniansky poslanec predpokladal, že stratu vo verejnom záujme kraj pre SAD-ky vykryje z prebytku rozpočtu, ktorý BBSK dosiahol.

Podľa návrhu rozpočtu BBSK, ktorý je mierne prebytkový, kraj by mal v tomto roku hospodáriť s príjmami vo výške viac ako 160 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 02 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli 03 - Modified: 2024-03-12 12:09:29 - Feat.: - Title: Kmotrík ml. pre HN: Vnímam, čo je najväčší problém Slovana. Musíme na tom zapracovať 04 - Modified: 2024-02-24 16:18:00 - Feat.: - Title: Drvivá väčšina spoločností nemá pripravené rozpočty na tento rok, môžu ušetriť na nákladoch 05 - Modified: 2024-02-10 07:57:00 - Feat.: - Title: Europarlament a členské krajiny Únie sa dohodli na reformách rozpočtových pravidiel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:47