MAFRA
StoryEditor

"Do plynu." Polícia preveruje SND, kotlebovcom sa nepáči predstavenie Natálka

13.02.2017, 15:49
Autor:
pebpebČTKČTK
Inscenáciu na motívy podpaľačského útoku v českom mestečku Vítkov pripravilo Slovenské národné divadlo (SND) pre študentov Slovensku ako príklad extrémizmu.

Po predstavení na jednom z gymnázií tento mesiac kritici projektu podali trestné oznámenie pre podozrenie z hanobenia rasy, národa a presvedčenia. SND v reakcii uviedlo, že ide o snahu zastrašiť učiteľa, aby divadelníkov nepozvali do škôl.

Vážne zranená Natálka

Rasovo motivovaný podpaľačský útok vo Vítkove z roku 2009 je zrejme najznámejším prípadom svojho druhu v Českej republike. Štyria pravicoví extrémisti vtedy vhodili do domčeka Rómov tri zápalné fľaše, súdy im potom vymerali tresty od 20 do 22 rokov väzenia. Pri útoku boli zranení traja ľudia, najvážnejšie plamene zasiahli dvojročné dieťa.

Práve po najmladšej obeti útočníkov pomenovalo SND program, ktorý vznikol ako reakcia na povolebný vývoj, kedy sa do parlamentu dostali ľudia s extrémistickými názormi.

Dokumentárne divadlo pod názvom Natálka je prvé z dvojice projektov SND, ktorých cieľom je spolu s debatami so študentmi upozorniť na nebezpečné názory v spoločnosti. Do hry autori angažovali okrem iných aj slovenskú herečku Judit Bárdosovú, ktorá hrala tiež v snímke Fair Play o štátom riadenom dopingu medzi športovcami v 80. rokoch v bývalom Československu.

Nepáči sa kotlebovcom

Po vystúpení divadelníkov na jednej zo škôl v Pezinku dostala slovenská prokuratúra najmenej dve trestné oznámenie na projekt Natálka. Jedno z nich podal Anton Čulen, neúspešný kandidát krajne pravicovej strany Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) na post ombudsmana. Čulen v podnete, ktorý zverejnil na internete, uviedol, že maskovaná postava v hre napíše na tabuľu napríklad nápis "Do plynu" a nakreslí hákový kríž a že počas inscenácie je hákový kríž prekrytý soškou Panny Márie ako náboženského symbolu. Prokuratúru žiadal o preverenie, či týmto konaním nebol spáchaný trestný čin.

"Zmyslom projektu je vytvoriť priestor k úvahe o tolerancii a láske k blížnemu. Keď niekto podal podnet na generálnu prokuratúru, tak sa snaží toto predstavenie zdiskreditovať a zastaviť," reagovalo vo vyhlásení SND. Cieľom kritikov je podľa SND zabrániť tomu, aby sa inscenácia dostala medzi mladých ľudí.

ĽSNS sa voči Rómom vymedzuje dlhodobo, jej šéf a predseda Banskobystrického kraja Marian Kotleba v minulosti organizoval protirómske pochody.

Kotleba sa ako župan dostal v minulosti do centra pozornosti aj potom, čo odmietol podpísať pridelenie schválenej dotácie na kultúrny projekt o extrémizme. Vlani Kotleba nariadil predčasne ukončiť divadelné predstavenia z dielne menšieho súboru, ktoré sa mu nepáčilo údajne kvôli neslušným výrazom.

01 - Modified: 2024-03-08 15:23:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanectvo USA varovalo pred hroziacim útokom extrémistov v Moskve. FSB len hodiny predtým zmarila streľbu 02 - Modified: 2024-01-26 07:42:38 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vnútra chce odhaliť finančné prepojenia v extrémistických kruhoch 03 - Modified: 2024-01-11 11:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO V Ríme sa hailovalo ako za Mussoliniho. Stovky prívržencov extrémistickej pravice si pripomenuli fašistickú minulosť 04 - Modified: 2023-10-14 06:14:52 - Feat.: - Title: Moskovský súd rozhodol: Navaľného právnici sú vo väzbe pre podozrenie z účasti v extrémistickej skupine 05 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Za prípravu útoku na Kapitol a rozvratné sprisahanie dostal 18 rokov. Súd poslal do väzenia šéfa extrémistov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:35