StoryEditor

Sneženie, poľadovica aj záveje. Slovákov dnes ešte potrápi počasie

01.02.2017, 16:40
Autor:
TASRTASR

Počasie vystaví Slovákov skúškam i v nasledujúcich hodinách. Sneženie, poľadovica i záveje sú javy, s ktorými je potrebné rátať, s výnimkou Trenčianskeho a časti Žilinského kraja, na celom Slovensku.

Výstraha pred snežením, ktorú v utorok (31.1.) vydal SHMÚ v prípade Banskobystrického kraja, bude platná až do štvrtka (2.2.), konkrétne na strednom Slovensku do prvých ranných hodín, v Košickom a Prešovskom kraji až do poludnia. Na východe môže dovtedy spadnúť 15 až 20 cm snehu.

Poľadovica potrápi motoristov na cestách v južnej časti krajiny, v okresoch na západe pred poľadovicou vystríha SHMÚ do dnešnej polnoci, smerom na východ sa výstraha predlžuje až do štvrtkového predpoludnia.

V regióne Nízkych a Vysokých Tatier a ďalších okresoch Prešovského kraja sa musia vodiči pripraviť i na snehové jazyky a záveje, ktoré sa na cestách môžu podľa meteorológov tvoriť až do štvrtkového poludnia, v oblasti Šariša a Zemplína až do 15.00 h.

Padali lavíny

Železničná doprava na Orave v úseku medzi Kraľovanmi a Párnicou je úplne zastavená. Rovnako ako v januári ju dnes krátko pred 14.00 h zasypalo niekoľko lavín. TASR o tom informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

"Železničná doprava je v spomínanom úseku až do odvolania zastavená. Približne 400-metrový úsek železničnej trate zasypalo sedem lavín, z toho najväčšia má dĺžku približne 20 metrov a vysoká je viac ako jeden meter. Na ich odstránenie zamestnanci ŽSR okamžite nasadili bager a koľajový pluh," uviedla s tým, že po odstránení nánosov snehu musia koľaj skontrolovať.

Vlak stihol zastaviť
Vo chvíli, keď sa lavína uvoľnila, prechádzal po trati osobný vlak, avšak podarilo sa mu včas zastaviť. Železničná doprava by podľa nej mala byť obnovená ešte v priebehu dnešného dňa. "Závisí to aj od vývoja poveternostných podmienok," dodala Pavliková.

Podobná situácia sa na Orave udiala začiatkom januára, keď na železničnú trať aj na vozovku medzi Kraľovanmi a Párnicou spadlo v priebehu dňa niekoľko lavín. Doprava v tomto úseku bola celé hodiny úplne paralyzovaná.

Znížená viditeľnosť
Silné sneženie s dohľadnosťou do 100 m komplikuje dopravu v lokalitách Kremnička, Sverepec, Predmier, Zvolen, Hričovské Podhradie, Horný Hričov a Banská Bystrica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC), ktorá na svojom portáli zjazdnost.sk upozorňuje aj na hmlu, ktorá v okolí Šamorína limituje viditeľnosť na 50 m.

Cesty na Slovensku sú podľa informácií cestárov zjazdné. Povrch diaľnic a rýchlostných úsekov je prevažne vlhký až mokrý, s výnimkou úseku D3 Hričovské Podhradie - Žilina-Strážov, rýchlostnej cesty R1 v meste Banská Bystrica a R3 - obchvat Hornej Štubne, kde je na vozovkách vrstva kašovitého snehu do dvoch centimetrov.

Cesty I. až III. triedy sú na západnom a strednom Slovensku prevažne pokryté vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 3 cm. V hornatejších oblastiach Slovenska môže mať snehová vrstva výšku až päť centimetrov.

Na väčšine horských priechodov sú vozovky pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého, prípade utlačeného snehu do 3 cm.

SHMÚ.sk

01 - Modified: 2024-04-17 14:37:03 - Feat.: - Title: V noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-16 20:27:30 - Feat.: - Title: V noci možno najmä na strednom a východnom Slovensku očakávať mráz 04 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 05 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:14