StoryEditor

„Odídeš ako potkan.“ Slovák bojujúci na Ukrajine sa vyhráža Benčíkovi, polícia mu ponúkla ochranu

30.01.2017, 16:13
Na žoldniera Mária Reitmana je už dlhšiu dobu vydaný zatykač.

„Potkanom si sa stal, ako potkan odídeš.“ Známemu blogerovi Jánovi Benčíkovi, ktorý mapuje extrémistickú scénu na Slovensku, sa vyhrážajú. Benčíkovi polícia ponúkla ochranu.

Slovák bojujúci ako žoldnier na Ukrajine v radoch separatistov, Mário Reitman, na Facebooku zverejnil status, v ktorom adresuje Benčíkovi vyhrážky. Reitman na Facebooku vystupuje pod profilom s menom Omas Otas.

Benčík ochranu odmietol

„Ján Tchoroslav Benčík. Zle si robil ľuďom? Udával si ľudí? P....l si mnoho životov ľuďom národa slovenského? Mamička ťa neučila slušnému chovaniu k blížnemu svojmu? Potkanom si sa stal? Ako potkan odídeš.“ Okrem toho Reitman na Facebooku označil, že sa práve nachádza v Ružomberku, teda v meste, kde Benčík žije.

Reitman sa činil aj v komentároch pod statusom. V jednom odporúča jeho príspevok zdieľať, „aby boli dané do pohotovosti všetky zložky, ktorým záleží na tomto potrate.“ V druhom píše, že Liptovská mara a sumce v nej budú mať hody.

Facebook

Facebook

Benčík strach nemá. „Priatelia sa boja, je to nepríjemné. Chcú ma zastrašiť,“ vyhlásil pre HNonline.sk. Benčíkovi priatelia zalarmovali aj políciu, ktorá známemu blogerovi ponúkla ochranu. On ju však odmietol.

Podľa Benčíka ide zo strany Reitmana o hru. Sám sa domnieva, že žoldnier sa stále nachádza na Ukrajine. Benčík na Reitmana už v minulosti podal kvôli vyhrážkam trestné oznámenie, na základe ktorého je na neho vydaný zatykač.

Polícia začala preverovať Slovákov bojujúcich na Ukrajine

Vyhrážky sú pre Benčíka už denná rutina. Jeho blogy ležia v žalúdku extrémistom doma, ale čo je nebezpečnejšie, práve slovenským žoldnierom bojujúcim na Ukrajine. Reitman je totiž len jeden z viacerých. Ďalšími známymi sú Štefan Potocký, Martin Keprta, Richard Branický a Miroslav Roháč. Benčík sa im venoval vo svojich blogoch.

Ich pôsobenie v radoch separatistov je dlhodobo známe. Polícia aj napriek tomu, že už vyše roka je účasť na bojovej činnosti organizovaných ozbrojených skupín v zahraničí trestná, dosiaľ nezasiahla.

Až dnes informoval Denník N, že Generálna prokuratúra dala pokyn Národnej kriminálnej agentúre, aby preverila slovenských občanov, ktorí bojujú na východnej Ukrajine.

Benčík v novembri 2016 získal ocenenie Biela vrana, ktoré každoročne udeľujú Aliancia Fair-play a VIA IURIS za občiansku aktivitu. Ružomberský dôchodca Benčík si ho vyslúžil za rozkrývanie správania neonacistov, extrémistov a konšpirátorov na slovenskej scéne, čo robí aj napriek vyhrážkam.

Pozrite si aj rozhovor s Jánom Benčíkom, ktorý poskytol HNtelevízii v decembri 2016:

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:07