StoryEditor

Dzurinda pre HN: Mne sa tak nechce Fica komentovať

29.01.2017, 23:00
Bývalý dvojnásobný premiér Mikuláš Dzurinda pre Hospodárske noviny.

Európa by mala postupovať v oblasti zahraničnej politiky spoločne a užšie spolupracovať aj v oblasti obrannej politiky. Myslí si to bývalý dvojnásobný premiér a minister zahraničných vecí počas vlády Ivety Radičovej Mikuláš Dzurinda. V domácej politike sa bude angažovať vtedy, keď bude mať pocit, že by to mal urobiť.

Silným motorom Západu bolo vždy USA. Dnes Donald Trump uprednostňuje viac domáce záujmy ako medzinárodné partnerstvá. Môžeme ešte stále hovoriť o Západe ako o kompaktnom celku?
To môžeme. Varoval by som pred preceňovaním toho, čo sa udialo v Spojených štátoch, aj keď sa udialo niečo nesmierne významné. Varujem preto, lebo je priskoro, aby sme definitívne povedali, že Trump je taký alebo onaký. Keď zoberieme len samotné Spojené štáty, tak nesmieme pustiť zo zreteľa fakt, že je to krajina s veľmi silnými demokratickými inštitúciami, s veľmi vyspelou občianskou spoločnosťou. Niečo významné sa teda stalo, ale mali by sme sa namiesto podliehania panike vážne zamyslieť a pochopiť podstatu.

Po nástupe Trumpa panujú obavy z protekcionizmu a narušenia vzťahov. Už počas prvých dní v úrade bola zrušená dohoda TPP.
Hovoríte o výkone konkrétnej politiky, o plánoch, ktoré si zvolil americký prezident. Ale ešte by som sa vrátil k tomu, čo je Západ. Západ stojí na zdieľaných hodnotách, ktorým dominuje sloboda, právo každého jednotlivca na rovnocenný postoj v spoločnosti pred inštitúciami, právo na vzdelanie, rovnosť ľudí bez ohľadu na rasu či vierovyznanie a nikde som nezachytil snahu tieto hodnoty korigovať.

Máte pocit, že tieto hodnoty stále platia?
Upozornil som na to, čo robí Západ Západom. A teraz poďme ku konkrétnym krokom Trumpa a zamyslime sa, či sú v rozpore s touto hodnotovou škálou. Ja s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:08