Nezaradený poslanec Miroslav BeblavýTASR/M. Svítok
StoryEditor

Beblavý: Sulík sa učí od Fica, Progresívnemu Slovensku chce dať bozk smrti

26.01.2017, 15:25
Nezávislý poslanec Miroslav Beblavý sa pustil na sociálnej sieti do šéfa SaS. Richard Sulík podľa neho preberá Ficove praktiky.

Richard Sulík šíri propagandu. Tieto slová nezazneli z úst premiéra Roberta Fica, ale napísal ich na Facebooku opozičný poslanec Miroslav Beblavý. Reaguje tak na Sulíkovo vyjadrenie v rozhovore pre portál Biztweet, kde povedal, že Progresívne Slovensko bude ľavicová strana s pozitívnym postojom k migrantom.

Celú diskusiu spustil Beblavý svojím komentárom na Facebooku. "V odborných kruhoch sa tomu hovorí, že vám niekto chce dať bozk smrti. Doteraz to používal najmä Robert Fico, Richard Sulík sa od neho začal učiť." Beblavý tvrdí, že takto chce Sulík preventívne zneškodniť Progresívne Slovensko ako svojho budúceho súpera.

To však podľa Richarda Sulíka pravda nie je. Tvrdí, že sú to iba Beblavého domnienky. Príspevok komentoval aj poslanec za SaS Martin Poliačik. Zakladateľ Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko mu napísal, že financujú Progresívne Slovensko, nech má kam vstúpiť.

Sulík ako Fico

Richard Sulík chce podľa Beblavého pod rúškom neutrálneho hodnotenia slovenskej politickej scény ovplyvňovať voličov. Ďalej vraví, že práve touto taktikou je známy slovenský premiér Robert Fico.

"Pod zámienkou neutrálnej analýzy pripisuje druhej strane veci, ktoré na ľudí veľmi zle pôsobia," vysvetľuje pre HN Beblavý. V rozhovore pre portál Biztweet sa totiž Sulík nevyhol ani téme hnutia Progresívne Slovensko. Na otázku, či by ich za predpokladu transformácie na politickú stranu mohli pripraviť o preferencie, uviedol, že si myslí, že bude zbierať hlasy u promigrantsky orientovaných voličov. Ďalej povedal, že to bude ľavicová strana s pozitívnym vzťahom k migrantom.

"Horšie, ako označiť dnes na Slovensku nejakú politickú alebo vznikajúcu stranu slovom proimigrantská s tým, že to nie je pravda, je povedať, že je propedofilská," vraví Beblavý.

Kaščák a minaret

Šéf SaS sa však bráni. "Majú tam pána Dubéciho, ktorý sa v minulosti profiloval jasne a aj ďalších ľudí, ktorí sú za to, aby Slovensko prijalo migrantov," hovorí Sulík a odkazuje tiež na organizátora festivalu Pohoda Michala Kaščáka. Martin Dubéci je jedným zo signatárov Výzvy k ľudskosti, ktorá sa snaží primäť vládu, aby podnikla kroky na zmiernenie utrpenia utečencov, podpísal sa pod ňu aj Kaščák. "Na Pohode dokonca staval minaret," vyjadruje sa na Kaščákovu adresu.

Podľa Sulíka sú títo a iní ľudia v združení jasným znakom toho, že budú orientovaní promigrantsky. "Stranu tvoria ľudia," dodáva. Spoluprácu s nimi v budúcnosti si však vie predstaviť. Dokonca hovorí, že by z nej bol rád.

Spoločný projekt s Beblavým

Štefunko túto tému nepovažuje za príliš dôležitú. "Nechcem to komentovať, nerozumiem, o čo mu ide," hovorí. Myslí si však, že Sulíkove vyjadrenia Progresívnemu Slovensku neuškodia.

To, či sa z jeho občianskeho združenia stane politická strana, stále nie je jasné. Momentálne chystajú spoločný projekt s Miroslavom Beblavým, ten politickú spoluprácu s nimi nevylučuje. "Uvidí sa, zatiaľ sú tam veľmi fajn ľudia," vraví.

Budúci pondelok spolu s Progresívnym Slovenskom štartujú cestu po Slovensku, kde sa budú stretávať s ľuďmi v rôznych regiónoch. Na otázku ich možnej transformácie v politickú stranu Štefunko v rozhovore pre HNtelevíziu uviedol, že uvidia aké budú odozvy ľudí v mestách. "Postupne sa blížime k tomu, aby sme sa rozhodli."

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:16