StoryEditor

V Bratislave otvorili regionálne veliteľstvo NATO. Bude tu pôsobiť 40 vojakov

24.01.2017, 14:02
Autor:
ČTKČTK

Na Slovensku bolo dnes slávnostne otvorené regionálne veliteľstvo NATO. Tento nový styčný tím aliancie (NFIU) by mal naplno fungovať na začiatku júna. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Ceremoniál za účasti napríklad zástupcov predsedu Vojenského výboru NATO Stevena Sheproa, ďalších zástupcov NATO a ministra obrany Petra Gajdoša sa uskutočnil bez prítomnosti médií.

Styčný tím NATO sídli v kasárňach Vajnory na okraji Bratislavy. Pôsobiť tam bude celkovo 41 vojakov, z toho dve desiatky miest sú vyhradené pre zástupcov členských krajín NATO. Ministerstvo obrany

"Tento organizačný prvok vnímame ako príspevok k národnej, ako aj kolektívnej obrane vo svetle bezpečnostného vývoja od summitu NATO vo Walese," povedal Gajdoš. Dodal, že hlavnou úlohou NFIU je v prípade potreby zaistiť bezproblémové rozmiestnenie síl aliancie na území jej východného krídla.

Gajdoš podľa tlačovej správy zdôraznil, že v žiadnom prípade nejde o zriadenie základne NATO u nás. Vybudovanie stálej vojenskej základne NATO v krajine v minulosti opakovane odmietol premiér Robert Fico.

Styčné tímy aliancie sú v ôsmich krajinách, okrem Slovenska aj v Litve, Estónsku, Lotyšsku, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku.

"Je to práve myšlienka 'jeden za všetkých a všetci za jedného', ktorá udržuje silné NATO, našich občanov v bezpečí a naše krajiny v mieri už takmer 70 rokov," uviedol počas ceremoniálu námestník generálneho tajomníka NATO pre verejnú diplomaciu Tacanan Ildem. Ministerstvo obrany

Podľa denníka Denník N nepozvanie médií na otvorenie centra spôsobilo rozruch medzi zahraničnými diplomatmi. Ministerstvo obrany svoje rozhodnutie zdôvodnilo tým, že ide o areál, do ktorého nemá mať verejnosť prístup.

Denník uviedol, že pre ceremoniál v utajenom režime sa ministerstvo obrany rozhodlo po prepuknutí aféry ohľadom povýšenia predsedu parlamentu a Andreja Danka ministrom obrany.

01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:28