Prezident Andrej Kiska prijal odchádzajúceho hlavného vyšetrovateľa kauzy Gorila Mareka Gajdoša.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Opozícia chce vypočuť Kaliňáka. Kvôli výrokom bývalého vyšetrovateľa Gorily

23.01.2017, 09:28
Autor:
TASRTASR

Predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) sa nebráni mimoriadnemu rokovaniu, ktoré chce iniciovať opozícia. Dôvodom sú vyjadrenia bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila Marka Gajdoša, ktoré poskytol portálu Aktuality.sk a Denníku N. Hrnko chce, aby možnosť vyjadriť sa dostala aj druhá strana.

Opozícia plánuje pozvať na výbor ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý podľa Gajdoša kládol vo vyšetrovaní Gorily prekážky.

"Kováčika nemôžeme pozvať, lebo nepatrí do našej kompetencie. Niekoľkokrát už odmietol prísť. Ak to budú žiadať, Kaliňáka pozvem," povedal dnes pre TASR Hrnko.

Gajdoš pre médiá hovoril o tom, ako ťažko sa dá politikom a podnikateľom dokázať korupcia, ale aj o tom, že mu Kováčik vo vyšetrovaní kládol prekážky. Podporu podľa svojich slov necítil ani od ministra Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara. Tvrdil, že z neho urobili nepriateľa štátu.

Hrnko si myslí, že Gajdoš mal dosť času, aby tieto veci vyriešil. "Mal to urobiť vtedy, keď skladal funkciu. Ale najskôr si musím vypočuť obe strany, potom zaujmem názor," dodal šéf brannobezpečnostného výboru.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka dnes TASR potvrdil, že podpisy potrebné na iniciovanie mimoriadneho výboru chce vyzbierať tento týždeň. Hrnko potom musí rokovanie zvolať do siedmich dní.

"Vážne podozrenia z marenia vyšetrovania kauzy Gorila, o ktorých hovoril bývalý šéf vyšetrovacieho tímu, sú bezpochyby ešte väčším škandálom ako samotná Gorila. Pokladám za nevyhnutné, aby minister vnútra Kaliňák a špeciálny prokurátor Kováčik prišli tieto podozrenia vysvetliť," povedal Vašečka.

Zároveň uviedol, že Kováčik sa v minulosti zdráhal prísť na brannobezpečnostný výbor, lebo činnosť prokuratúry spadá pod Ústavnoprávny výbor NR SR.

"Komunikujeme teda aj s kolegami z tohto výboru, aby ho predvolali oni. V prípade, že na výboroch nebudú podozrenia z marenia vyšetrovania vyvrátené, budeme iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR," dodal Vašečka.

Kaliňák 11. januára vyhlásil, že Gajdoš nehovorí pravdu a len sa snaží zakryť, že bol za štyri roky vo vyšetrovaní neúspešný. Podľa jeho slov ak mal Gajdoš pocit, že sa zasahuje do vyšetrovania, mal podať trestné oznámenie.

Gašpar následne označil Gajdoša za zbabelca a klamára. "Jeho vyjadrenia sú nepravdivé a zavádzajúce. Porušil niekoľkokrát povinnosť mlčanlivosti a čo je horšie, považujem ho za klamára a zbabelca, ktorý namiesto verejného odpočtu sa uchyľuje k náznakom, čo dosiahol. Ochotne by som prijal, keby chcel odprezentovať, čo vyšetril," povedal policajný prezident a doplnil, že Gajdoš na funkciu šéfa takéhoto tímu nemal skúsenosti.

Podľa jeho slov Gajdoš v rozhovoroch neútočil iba na neho osobne, Kaliňáka či Kováčika, ale priamo na policajtov. "Znehodnocuje svoju aj našu prácu," povedal šéf polície s tým, že Gajdošove výroky boli snahou diskreditovať dôveru v Policajný zbor SR.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová uviedla, že do právoplatného skončenia trestnej veci nebude ÚŠP poskytovať podrobnejšie informácie o predmetnej trestnej veci ani komentovať vyjadrenia iných osôb. "Po právoplatnom ukončení trestnej veci poskytne o predmetnej trestnej veci podrobné informácie vrátane vyhodnotenia výsledkov a činnosti vyšetrovacieho tímu," dodala.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-02-28 13:46:07 - Feat.: - Title: Haščák vypovedal ako poškodený pre raziu v sídle Penty: V tomto prípade sa už neuspokojím s ospravedlnením 03 - Modified: 2024-02-12 16:05:44 - Feat.: - Title: Ústavný súd prijal sťažnosť Jaroslava Haščáka na postup SIS v kauze Gorila 04 - Modified: 2023-12-19 10:28:17 - Feat.: - Title: Odpočúvaný žiada vymazanie nahrávok SIS. Ústavný súd rozhodne v kauze Gorila 05 - Modified: 2023-07-26 06:55:00 - Feat.: - Title: O sťažnosti Haščáka proti obvineniu rozhodne prokurátor do niekoľkých mesiacov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:24