StoryEditor

Beblavý vracia úder premiérovi: Aj Fico robil v minulosti to isté a Dzurinda mu nenadával

16.01.2017, 09:20
Takmer polovica poslaneckého klubu Smeru priamo profituje z dnešného fungovania žúp, tvrdí Miroslav Beblavý.

Nezávislý poslanec Miroslav Beblavý dnes reagoval na slovné útoky premiéra Roberta Fica z minulého týždňa. Fico označil Beblavého za bezvýznamného poslanca.

„Je to nehodné dvoch najvyšších ústavných činiteľov, predstavte si, že by o politických oponentoch takto hovoril prezident Andrej Kiska,“ povedal Beblavý.

Dôvod Ficovej reakcie videl hlavne v tom, že takmer polovica členov poslaneckého klubu Smeru je súčasťou VÚC. Poslancami a zároveň županmi sú dnes Juraj Blanár v Žilinskom kraji, Jaroslav Baška v Trenčianskom kraji a Peter Chudík v Prešovskom kraji. „Dnes je 20 poslancov Smeru priamo napojených na župy a ďalší traja poslanci takto živili svoje rodiny, kým ich nevyhodili Pavol Frešo a Marian Kotleba,“ hovorí Beblavý.

Beblavý považuje VÚC za „odkladisko B a C kategórie“ predstaviteľov Smeru, preto Fico podľa neho minulý týždeň slovne zaútočil.

Beblavý aj napriek kritike stojí za nápadom zrušiť župy. Za 12 rokov im totiž nepribudli žiadne významnejšie kompetencie, ale zároveň vzrástol počet zamestnancov.

Fico Beblavému minulý týždeň vytýkal, že takúto závažnú novelu nekonzultoval s nikým z koaličných partnerov. „Robert Fico ako opozičný poslanec podal trikrát sám novelu ústavy a raz podal nový ústavný zákon o privatizácii. Nenašiel som v archívoch, že by mu Mikuláš Dzurinda nadával do bezvýznamných poslancov. Keby sa Fico choval ako Dzurinda, mali by sme vecnú diskusiu o tom, či sa tieto návrhy schvália,“ dodal Beblavý.

Beblavý reagoval na Ficov slovný útok z minulého týždňa. Nezaradený poslanec predstavil 28 návrhov zákonov, ktoré by bez náhrady zrušili župy. Fico ho označil za osamelého bežca a bezvýznamného poslanca, ktorý pred predstavením takéhoto zásadného návrhu nerokoval s nikým z koalície.

Beblavý sa odvolal na to, že v minulosti už viacero poslancov aj strán avizovali, že sa prikláňajú k zrušeniu žúp, preto dúfal, že nájde medzi nimi opäť podporu.

01 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:54