ilustračná snímka TASR/Eva Ďurčová
StoryEditor

Na Orave klesla teplota hlboko pod mínus 30, silné mrazy hlási väčšina Slovenska

08.01.2017, 11:33
Autor:
pebpebTASRTASR

Mimoriadne chladné počasie v noci zo soboty na nedeľu zasiahlo väčšinu územia Slovenska. Extrémy hlásili najmä stanice z Oravy.

„Včera bolo dva metre nad zemou mínus 31,7 stupňa Celzia, dnes ráno pred siedmou teplota klesla až na mínus 35,2 stupňa,“ povedal pre portál NašaOrava.sk Ladislav Murín, pracovník meteorologickej stanice v Oravskej Lesnej. Teplota päť centimetrov bola ešte nižšia, dosiahla až mínus 37,2 stupňa.

Rekordná Orava

Dlhoročný pozorovateľ hydrometeorologickej stanice v hornooravskej obci Liesek František Tekeľ nameral dnes ráno dlhodobo rekordne najnižšiu teplotu -30,2 stupňa Celzia. Za posledných 30 rokov ide podľa neho o druhú najnižšiu nameranú teplotu v Liesku.

Podobné a doteraz najnižšie teploty nameral začiatkom februára 2012, vtedy klesla teplota na -30,6 stupňa Celzia. "Ešte cez týždeň by som nepredpokladal, že príde takýto rekord. Teploty tomu začali nasvedčovať až v sobotu (7.1.) večer. O 20.00 h som nameral -27 stupňov a do rána ostávalo ešte dosť času, aby teplota ovzdušia klesla na rekordnú hodnotu, takže som to tušil," uviedol.

"Za posledné štyri roky sme zažili mimoriadne teplé zimy, zvyklo byť okolo -15 stupňov Celzia, teraz sa zrazu ochladilo o ďalších desať stupňov, v dobe globálneho otepľovania je to ohromné," myslí si skúsený pozorovateľ, ktorý sa touto činnosťou dennodenne zoberá už približne takmer tri desaťročia.

Viaceré mestá sa priblížili k tridsiatke

Noc bola mimoriadne chladná aj na ostatnom území Slovenska. Mínus tridsať stupňov atakovali aj meteorologické stanice v Brezne, v Dudinciach, v Liptovskom Mikuláši či v Turzovke.

Pre Dudince to bola najnižšia teplota v histórii meraní od 50. rokov minulého storočia. Teplota poklesla na -29,8 stupňa Celzia a chladnejšie tam ešte nikdy nebolo.

Mimoriadne nízke teploty predpovedá SHMÚ aj na najbližšie dni, no chladnejšie ako dnes by už byť nemalo. "Tieto mrazy na Orave by som prirovnal k vysokým letným teplotám na juhu Slovenska. Keď napríklad v Hurbanove v lete namerajú približne 40 stupňov nad nulou, je to rovnaká zvláštnosť, ako keď my na severe máme v zime -30 stupňov Celzia," porovnal Tekeľ.

Počasie v nasledujúcich dňoch

Na Slovensku budú aj v najbližších dňoch prevládať silné mrazy, vietor a vodiči by mali byť pripravení na možné záveje a snehové jazyky na cestách. Teploty môžu v niektorých okresoch klesnúť až na -27 stupňov Celzia. Vyplýva to z informácií na internetovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

S výnimkou najjužnejších okresov v západnej časti Slovenska platí aj naďalej výstraha SHMÚ pred nízkymi teplotami, snehovými jazykmi a závejmi a s výnimkou západnej časti územia aj pred silným vetrom. Teplota môže podľa meteorológov poklesnúť až na -26 stupňov Celzia.

Ráz počasia sa mierne zmení až v utorok (10.1.), vietor by sa mal utíšiť, naďalej však bude veľmi chladno. Teploty v tento deň môžu klesnúť až na -27 stupňov Celzia, a to dokonca aj v okresoch ako Levice, Krupina či Zlaté Moravce.
Pre okresy Liptovský Mikuláš, Martin a Čadca platí výstraha pred možnými povodňami.

01 - Modified: 2024-04-18 14:12:56 - Feat.: - Title: Českí meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu 02 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 03 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 04 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 05 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:45