zákony, legislatívaDreamstime
StoryEditor

Tieto zákony platia od nového roka

02.01.2017, 23:00
Po novom rozhoduje extrémistických trestných činoch Špecializovaný trestný súd.

Január je aj tento rok najhektickejším obdobím v legislatíve. HN vám prinášajú významné zmeny v právnych predpisoch, ktoré nadobudli účinnosť od začiatku roka.

Mení sa zdaňovanie dividend

Zákon o dani z príjmov (novela)

Pre vyplácanie dividend platí od nového roka nová sadzba vo výške 7 percent. Platí to však len medzi fyzickými osobami. Vyplatenie dividend medzi obchodnými spoločnosťami v rámci Slovenska sa nezdaňuje. Pri výplate dividend do nezmluvných štátov sa už používa vyššia sadzba dane, a to 35 percent.

Za príjmy zo závislej činnosti, ktoré sú zdaniteľné, sa už považuje aj podiel na zisku vyplatený obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnancovi bez účasti na základnom imaní.

Zmeny sa týkajú dividend vyplatených zo zisku vytvoreného za účtovné obdobia začaté do konca roka 2003 a 1. januára 2017 a neskôr.

Zvyšuje sa hranica paušálnych výdavkov pre SZČO, ktoré nie sú platiteľom dane z pridanej hodnoty alebo sú platiteľom tejto dane len časť zdaňovacieho obdobia. A to na 60 percent z úhrnu príjmov, maximálne však do výšky 20 000 eur ročne.

Podiel člena pozemkového spoločenstva s právnou subjektivitou sa u fyzickej osoby oslobodzuje do výšky 500 eur od jednotlivého pozemkového spoločenstva.

Sadzba dane pre právnické osoby je po novom vo výške 21 percent. Znížila sa o percentuálny bod.

Nevyplatený ,,nadmerák“ sa už úročí

Zákon o dani z pridanej hodnoty (novela)

Od januára je možné uplatniť si nárok na úrok z nadmerného odpočtu. Nárok na úrok zo zadržaného nadmerného odpočtu vzniká prvým dňom po uplynutí šiestich mesiacov od skončenia pôvodnej lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu. Platiteľ nemusí o priznanie úroku žiadať, daňový úrad mu o jeho priznaní vydá rozhodnutie z úradnej moci. Úrok sa počíta za každý deň zadržania nadmerného odpočtu. To znamená od vzniku nároku na úrok až do dňa vrátenia nadmerného odpočtu vrátane. Základom pre jeho výpočet je suma vráteného nadmerného odpočtu.


Od nového roka sa taktiež uplatňuje právna fikcia pri uplatňovaní prenosu daňovej povinnosti v sektore stavebníctva. Po novom platí, že ak je dodávateľom aj odberateľom platiteľ DPH, dochádza k prenosu daňovej povinnosti k DPH na odberateľa. Prenesenie daňovej povinnosti znamená, že odberateľ je povinný priznať a daňovému úradu odviesť DPH, a zároveň má v prípade splnenia zákonných podmienok nárok na jej odpočítanie.

Nová jednoduchá spoločnosť na akcie

Obchodný zákonník (novela)
Nová forma podnikania u nás sa inšpirovala francúzskym právnym poriadkom. Od januára je možné založiť jednoduchú spoločnosť na akcie, ktorá by mala slúžiť najmä startupom.

Minimálne základné imanie tejto obchodnej spoločnosti je stanovené na 1 euro. Pôjde o hybridnú formu kapitálovej obchodnej spoločnosti, ktorá spája prvky spoločnosti s ručením obmedzeným spolu s prvkami akciovej spoločnosti. Snahou zákonodarcu bolo spojiť výhody eseročky, akou je napríklad nízka požiadavka na základné imanie, jednoduchá štruktúra spoločnosti, a akciovky, ktorej výhodou je napríklad to, že podiel na základnom imaní reprezentuje akcia.

Výhodou jednoduchej spoločnosti na akcie je vstup a výstup investora z firmy a to, že nemusí mať povinne zriadenú dozornú radu.

Nový trestný čin

Zákon o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v Európskej únii

Zákon novelizuje trestný zákon. Od januára máme nový trestný čin – manipulácia s trhom. Kto neoprávnene uvedie nepravdivé alebo skresľujúce údaje o ponuke, dopyte alebo napríklad o cene finančného nástroja, potrestá sa odňatím slobody až na štyri roky.

Mení sa aj trestný poriadok. Špecializovaný trestný súd už po novom rozhoduje tiež o extrémizme. Pôsobnosť prejednávať tieto trestné činy a rozhodovať o týchto trestných činoch sa tu presťahovala z 54 okresných súdov. Obžaloba sa v týchto prípadoch podáva na Úrad špeciálnej prokuratúry.

Novela zmenila aj zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb. Ani nie po pol roku od účinnosti tohto sa zákona sa rozšíril okruh trestných činov, ktorých sa môže dopustiť firma. A to na niektoré majetkové či úpadkové delikty. Tých sa však musí spoločnosť dopustiť až v tomto roku, keďže zákon neplatí retroaktívne.

Zmena úpravy reštrukturalizačných konaní

Zákon o konkurze a reštrukturalizácii (novela)
Od nového roka musia byť nezabezpečení veritelia v reštrukturalizácii uspokojení minimálne vo výške 50 percent pohľadávky. V praxi to znamená, že ak dlžník nebude schopný v rámci reštrukturalizácie ponúknuť veriteľom aspoň polovicu hodnoty ich pohľadávok, ide do konkurzu.

Návrh zároveň zaviedol aj náhodný výber správcov v reštrukturalizácii. Mali by sa tak pretrhnúť možné väzby medzi dlžníkom a správcom. Tieto zmeny môžu zabrániť špekulatívnym reštrukturalizáciám, a posilniť postavenie malých nezabezpečených veriteľov, a to s cieľom vyššieho uspokojenia ich pohľadávok.

Poistenci majú menej povinností

Zákon o zdravotnom poistení
Od januára platí, že poistenci už nemusia vracať predchádzajúcej zdravotnej poisťovni svoj preukaz. Zmenu poisťovne už ani nemusia hlásiť svojmu lekárovi.

Novela tiež zmenila sadzbu za poistencov štátu, ktorá od nového roka klesla na 3,78 percenta. Zároveň sa zrušili stropy na platenie zdravotných odvodov.

Sprísnili sa podmienky na posudzovanie schopnosti splácať úver

Zákon o spotrebiteľských úveroch a o iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov (novela)

Ministerstvo financií chce, aby sa spotrebiteľské úvery poskytovali obozretnejšie. Medzi novinky od nového roka patrí povinnosť určiť ukazovateľ schopnosti splácať úver. Banky aj ostatní poskytovatelia musia pred poskytnutím úveru vypočítať ukazovateľ schopnosti splácať úver. Zákon zároveň ukladá podmienku tento ukazovateľ nielen vypočítať pri poskytovaní úveru, ale ho aj pravidelne prehodnocovať.

Regulovaný odvod sa bude zvyšovať

Zákon o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach (novela)

Koncom decembra sa zaviedlo, že osobitný odvod nebude platený len do konca roka 2016, ale účinnosť zákona sa posúva na neurčito.

Taktiež sa zvýšila sadzba odvodu na 0,00726. Tá sa prvý raz uplatní na odvodové obdobie január 2017. V odvodových obdobiach rokov 2019 a 2020 bude sadzba odvodu 0,00545 a od roku 2021 neskôr 0,00363. Novelou sa taktiež mení základ odvodu, ktorý je už platený len z výnosov generovaných z regulovanej činnosti. Regulované osoby už nie sú povinné platiť osobitný odvod, to však len za predpokladu, že výška odvodu za príslušné odvodové obdobie nepresiahne 1 000 eur.

Poisťovne už platia novú daň

Zákona o poisťovníctve (novela)
Novela zavádza osempercentný odvod z prijatého poistného z neživotného poistenia. Odvod sa bude týkať len tých zmlúv, ktoré boli uzavreté od nového roka a neskôr. Osobami povinnými platiť odvod sú poisťovne a pobočky zahraničných poisťovní zo svojich činností vykonávaných na území Slovenska.
Za mesiace január až november bude osobitný odvod splatný do konca decembra príslušného kalendárneho roka, a za mesiac december do konca januára nasledujúceho kalendárneho roka.

Najvyšší súd už má kanceláriu

Zákon o súdoch (novela)
Novela zákona zriadila podľa vzore Kancelárie Národnej rady, Kancelárie prezidenta či Kancelárie Ústavného súdu aj Kanceláriu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Tá bude plniť úlohy spojené s odborným, organizačným, personálnym, ale ekonomickým zabezpečením činnosti súdu. Predsedníčke Daniele Švecovej sa tým uvoľnia niektoré povinnosti a môže sa venovať výlučne výkonu súdnictva.


Pozrite sa, ktoré zákony plánuje v roku 2017 prijať ministerstvo spravodlivosti

Zákon o sudcoch a prísediacich (novela)
Výber sudcov – má zabezpečiť zefektívnenie výberového konania, a to cez model centrálneho hromadného výberového konania. Tým sa má odstrániť potreba „vyčkávania“ s obsadením voľného miesta sudcu v dôsledku potreby realizácie jednotlivých výberových konaní.

Hodnotenie sudcov – majú sa vytvoriť takzvané hodnotiace senáty, ktoré budú tvoriť sudcovia, ktorí sa budú venovať len tejto činnosti.

Disciplinárna zodpovednosť sudcov – cieľom je prijatie opatrení na dôsledné, rýchle a efektívne uplatňovanie disciplinárnej zodpovednosti sudcov. Taktiež sa má určiť jednoznačný orgán dohľadu nad plynulosťou týchto konaní.

Zákon o ochrane obetí trestných činov (návrh zákona)
V súčasnosti absentuje komplexná právna úprava ochrany a podpory obetí trestných činov.

Zákon o zriadení Slovenského národného strediska pre ľudské práva (novela)
Novela má vytvoriť také podmienky, aby národné stredisko mohlo získať status A, a teda sa stať inštitúciou fungujúcou v úplnom súlade s Parížskymi princípmi OSN. Ministerstvo spravodlivosti preto pripravuje legislatívne zmeny spočívajúce v zmene štruktúry strediska či v spôsobe verejného výberu jeho výkonného riaditeľa.

Zákon o slobode informácií (novela)
Cieľom je rozšíriť okruh povinne zverejňovaných informácií, najmä pokiaľ ide o zverejňovanie zmlúv.

Zákon o obchodnom registri (novela)
Zavedenie systému prepojenia centrálnych registrov, obchodných registrov a registrov spoločností.
Zverejňovanie zapisovaných údajov a poskytovanie uložených listín aj prostredníctvom systému prepojenia registrov v elektronickej podobe.

Vykonanie výmazu podniku zahraničnej osoby alebo organizačnej zložky podniku zahraničnej osoby na základe oznámenia zahraničného obchodného registra alebo inej evidencie prostredníctvom systému prepojenia registrov.

Zverejňovanie informácií prostredníctvom systému prepojenia registrov pri cezhraničnom zlúčení alebo cezhraničnom splynutí, pri ktorom je nástupníckou spoločnosťou slovenská zúčastnená spoločnosť, že cezhraničné zlúčenie alebo cezhraničné splynutie nadobudlo účinnosť.

Obchodný zákonníka (novela)
Ministerstvo chce realizovať programové vyhlásenie vlády v oblasti odstraňovania nečestných praktík pri likvidáciách a fúziách obchodných spoločností.

Zákon o zodpovednosti verejných funkcionárov (návrh zákona)
Majú sa vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi.

Zákon o znalcoch, tlmočníkoch, prekladateľoch (novela)
Predpis má ustanoviť predpoklady na riadny, efektívny a zodpovedný výkon činnosti znalcov, tlmočníkov a prekladateľov a zabezpečiť ich primerané odmeňovanie.

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku (novela)
Aktuálna úprava sa má novelou zlepšiť tak, aby bola reálne účinná.

Zákon o justičnej štátnej službe (návrh zákona)
Zákon má stabilizovať personálne obsadenie súdov.
 

01 - Modified: 2024-04-13 13:30:00 - Feat.: - Title: Nový portál územného plánovania uľahčí viaceré veci. Čo všetko sa dá vybaviť? 02 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Stavebníctvo sa budúci rok dočká zásadných legislatívnych zmien. Viaceré z nich už vstúpili do platnosti 04 - Modified: 2024-04-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa tento rok mení pre seniorov? Prinášame vám v spolupráci s expertmi 20 otázok a odpovedí 05 - Modified: 2024-03-11 12:38:32 - Feat.: - Title: Sklenený chrbát, AI, väčší displej, ale len minimálne zmeny hardvéru. Samsung vylepšil svoje bestsellery
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:51