Minister obrany Peter GajdošTASR
StoryEditor

Stretnutie ministrov obrany

15.12.2016, 23:00

Bratislava privítala koncom septembra v rámci nášho predsedníctva v Rade EÚ ministrov obrany členských krajín. Na neformálnom stretnutí sa zúčastnila aj vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Nosnou témou bola diskusia o posilnení spolupráce so Severoatlantickou alianciou pri operáciách v Sýrii a v africkom regióne Sahel, ale aj o globálnej stratégii v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

Ministri v diskusiách nadviazali na témy bratislavského samitu s dôrazom na schopnosť reagovať na aktuálne hrozby. Spoločným záujmom je posilniť Európsku úniu v obrannej politike. Minister obrany Peter Gajdoš po neformálnom stretnutí vyhlásil, že sila Európskej únie má priamy vplyv na moc NATO. Mogheriniová dodala, že diskusie ministrov sa nezameriavali na európske ozbrojené sily, ale na posilnenie spolupráce v oblasti obrany. Ministri na bratislavskom stretnutí riešili tiež Akčný plán o európskej obrane, ktorého cieľom je posilnenie obranného priemyslu. Ten bol schválený Európskou komisiou 30. novembra a ďalšia diskusia k tejto téme je naplánovaná v závere tohto týždňa.

Téma posilnenia spolupráce medzi Európskou úniou a NATO sa riešila na viacerých rokovaniach ministrov. Na novembrovom stretnutí v Bruseli sa napríklad dohodli na prehĺbení spolupráce pri operáciách v Stredozemnom mori. Reálna kooperácia už prebieha pri operáciách Sea Guardian a Sophia. V rámci tej druhej sa Únia snaží bojovať proti prevádzačom vysielajúcich migrantov zo severnej Afriky. V rámci viacdňového rokovania ministri odsúhlasili implementáciu európskeho plánu pre bezpečnosť a obranu. Zúčastnil sa aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý odklepnutie programu ocenil. V rámci posilňovania vzťahov medzi Úniou a Severoatlantickou alianciou je určite najväčším úspechom dohoda EÚ s NATO. Tá bola 8. decembra podpísaná ministrami zahraničných vecí členských krajín NATO a vysokou predstaviteľkou pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ.

01 - Modified: 2017-01-03 19:40:20 - Feat.: - Title: Lajčákov rezort neposkytol informácie o podozrivých zákazkách, pretože Transparency zahlcuje úradníkov 02 - Modified: 2016-12-31 15:00:23 - Feat.: - Title: Danko: Ak sa Veľkej Británii oplatí vystúpiť, bude to koniec Európskej únie 03 - Modified: 2017-01-02 08:54:35 - Feat.: - Title: Bruselské predsedníctvo po nás preberá Malta 04 - Modified: 2017-01-02 08:56:24 - Feat.: - Title: Čo čaká Európsku úniu v budúcom roku 05 - Modified: 2017-01-02 09:01:08 - Feat.: - Title: Ďalšie kroky po našom predsedníctve v EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:31